Ez nagyon örvendetes, de ebben a folyamatban a betegeket sok tényező hátráltatja. Nem csak arról van szó, hogy  az alkoholhoz egyfajta függőség alakult ki, hanem arról is, hogy a folyamatosan toxikus állapotban lévő szervezet, az alkoholtól megszabadulva gyors regenerációba kezd. Ez a gyors regeneráció, ami szinte minden sejtünket érinti (máj, szív, agy vese, vázizomzat), azonban  nagyon rövid idő alatt felhasználja a szervezet kálium, magnézium, foszfor, cink készleteit. 

Az agy sejtjei is megsínylik ezeknek a létfontos ionoknak a hiányát, aminek a következtében kialakulhat a delirium tremens.

Az alkohol megvonás következtében a szérum foszfor szinte kritikusan alacsony szintre csökkenhet (0,4mmol/l), és mellette a súlyos hypokalémia és magnézium hiány életveszélyes szívritmus zavarok, tudatzavarok előidézője lehet.

Így válik érthetővé, hogy amikor a krónikus alkoholista úgy dönt, hogy nem iszik tovább, ha helytelen orvosi kezelésben részesül, akkor sokkal súlyosabb állapotba kerül, mint ha tovább ivott volna. Ez persze kellő odafigyeléssel megelőzhető. 

A betegeknél gondoskodni kell a megfelelő magnézium pótlásról (pl. 3x2 Magne B6, vagy a szérum szinttől függően a kálium megfelelő pótlásáról is). A foszfor a csontokból mobilizálódik, de elég lassan. Addig, amíg ez megtörténik a foszfor pótlása is elengedhetetlen. Súlyos esetben infúzióban adjuk, de enyhébb esetekben a szájon át történő pótlás is elég lehet. 

Kiemelkedően sok foszfor tartalmaz a Coca Cola, aminek  a fogyasztása kifejezetten ajánlott a leszokás fázisában lévő emberekben. Ez az egyik olyan ritka helyzet, amikor a Coca Cola és társai kifejezetten hasznosak lehetnek! Mindenképpen el kell kerülnünk azt, hogy a gyors ionfelhasználás, ami egyébként a sejtszintű gyógyulás természetes velejárója, hozza a betegeket kritikus helyzetbe.

A probléma igazán akkor jelentkezik, ha az alkoholista beteget hirtelen valamilyen nem várt baleset, egyéb betegség éri és kórházba kerül. Ott az alkohol adagjához nem jut hozzá, miközben pl. elvégzik a sürgős műtétet, sokszor nem is gondolva arra, hogy egy súlyos alkohol beteget operáltak. Az ezt követő gyors szöveti gyógyulásba (regenerációba), ha nem gondolnak rá időben, a sikeres műtétet követően bele halhat a beteg. Ilyenkor nagy a hozzátartozók felelőssége is. Tájékoztatni kell az orvos arról, hogy a beteg már évtizedek óta minimum nagy ivó, és akkor ezek a komplikációk jórészt elkerülhetőek lennének.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!