A majmokban pl. az oly halálos Ebola Reston emberben csak súlyos influenzaszerű tüneteket okoz és sajnos ez cseppfertőzéssel is terjed.

A filovírusokkal három alapvető gond van:

1, Nem lehet ellenük oltóanyagot készíteni. A vírusok, mint abszolút paraziták, számtalan fegyverrel rendelkeznek, hogy a megtámadott sejteket elpusztítsák, miközben ők korlátlanul szaporodnak.

Régóta az infektológusok látóterében vannak a filovírusok, behurcolt formáikat többnyire arról a városról nevezték el, ahol először izolálták (pl. Marburg vírus).

A szervezet is beveti a hadseregeit a vírussal szemben. Ezért  a kutatók ilyenkor a vírust sejttenyészetbe oltják be, mivel a sejttenyészeteknek nincs immunrendszerük. Persze a vírus lazán elpusztítja a sejteket, de ekkor egy újabb sejttenyészetbe kerül. Mindenhol teszi a dolgát, de mivel nincs ellenállás, fokozatosan elkényelmesedik. A folyamat neve passzálás. A passzáció során a tizedik, huszadik sejttenyészetben már olyan vírust kapunk, ami nem öli meg a sejteket, hiszen generációk óta nincsen rákényszerítve az immunrendszer elleni gyilkos harcra. Na, ebből lehetne oltóanyagot készíteni.

Az Ebola azonban nem ilyen. Minden sejttenyészetet elpusztít, tehát nem passzálható, következésképpen a vírus legyengített változata ilyen módon nem állítható elő, ami nélkül hatékony védőoltás nem képzelhető el.

2, Génsebészeti módszerekkel sem sikerült ez idáig a vírust megváltoztatni.

3, Fogalmunk sincs, ki a vírus hordozója. A majom biztosan nem, mert őt is elpusztítja. A denevérek szintén kiestek a listán és még számtalan egyéb állatfaj is.

Ma már jól tudjuk, a régi dogma nem igaz, a vírusok igen is képesek átlépni a fajhatárokat. Az új fajban nagyon pusztítóak, mert az új faj még semmiféle védettséggel nem rendelkezik a vírussal szemben.

Ma még kinevetik azokat a kutatókat, akik felvetették, hogy talán egy növényi vírusról van szó. Ez ma annyira elképzelhetetlen, mint korábban az állatfajok közt grasszáló vírusok.

Korábban többen felvetették, hogy az Európa lakosságát lefelező nagy pestis járvány nem is pestis volt, hanem Ebola.

Erre konkrét bizonyíték nincs, de tény, hogy a pestis nem képes arra, hogy egy nap alatt megöljön egy embert. Ahogy Villon írta, reggel még misézett estére „derékon kapta a hájas püspököt”.

Ma úgy látjuk, a természetes immunitásunk felveszi a harcot a vírussal és az ilyenkor kialakuló oxidatív „robbanás” az, ami közben végez velünk is. A tanult vagy szerezett immunválasz kialakulásához hetek kellenek, de a kevés túlélő miatt (mert azért vannak túlélők, 10-30%-ban) erről sem sokat tudunk.

Egy biztos! A hét és fél milliárdnyi ember kiváló „étlap” a vírusok és más patogének számára. Ha ez továbbra is így megy, várható az Ebolánál még durvább „játékosok” megjelenése is. A természetes egyensúly árának a felborítását mindig meg kell fizetni!

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!