Pár napja a nemzet toxikológusa mondta ki ezt a számot (végre), amit már évek óta ismételgetünk.

Csak röviden néhány alapvető tudnivaló. Az alkohol megnöveli a máj-, a torok- és garat-, a hasnyálmirigy-, a vastagbél- és az emlőrák gyakoriságát. Az alkohol májgyulladást okoz és heti 120-150 egység elfogyasztása biztos út a májzsugorodáshoz, mely betegség évente 8-10 ezer honfitársunkkal végez.

1 egység alkohol: 20ml 96%-os alkohol mennyiséget jelent, ami  2,5 cl töménynek, 1,25 dl bornak vagy 2,25 dl sörnek felel meg.

Az alkohol fontos oki tényezője az akut hasnyálmirigy gyulladásnak, ami mindig nagyon veszélyes betegség, olykor minden erőfeszítésünk ellenére elveszítjük a beteget. A krónikus hasnyálmirigy gyulladás (állandó emésztési zavarok, puffadás, fogyás, étkezések utáni hasmenések, a szervezet általános leépülése) szintén döntő részben az alkohol fogyasztására vezethető vissza.

Az immunrendszer működését határozottan csökkenti. Az alkoholisták gyakrabban kapnak tüdőgyulladást és a halálozásuk 3-5-szöröse ebben a betegségben a nem alkoholistákhoz képest.

Az alkohol tönkre teszi a bőrt. A lappangó pikkelysömört aktiválja, az arcon a hajszálerek kipattogzanak, az orron a faggyúmirigyek fokozott burjánzásának következményeként nagy, rücskös (borvirágos) orrot eredményez. 

A krónikus alkoholizmus a nyálmirigyeket sem kíméli. A fültőmirigyek megnagyobbodása (ezért tűnik a fej formája ezeknél a betegeknél olyan kocka jellegűnek) ugyanakkor a nyáltermelést csökkenésével jár, ez pedig fogszuvasodáshoz vezet.

Érdekes megfigyelni, hogy a történelmi borvidékeken milyen sok embernek vannak igen-igen rossz állapotban a fogaik. Ez még hazai viszonylatban is szembetűnő.

A krónikus alkoholizmus szívelégtelenséggel jár, és jelentős mértékben megnő a szívritmuszavarok talaján kialakuló hirtelen szívhalál valószínűsége.

A mentális funkciók leépülnek, ami elszegényedéssel jár, a depresszió és az öngyilkosságok száma megnövekszik.

A férfi és női sterilitás egyik legfőbb oka és az impotencia vezető oka szintén az alkoholizmusban jelölhető meg.

Szóval. Egészségére?

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!