Ez év februárjában jelentette be terveit egy olasz sebész, miszerint a következő két évben szeretne fejátültetést végezni emberi alanyon. A felhívásra egy harminc éves orosz férfi jelentkezett.

Az amerikai Idegsebészeti és Ortopéd Orvosok 39. évi konferenciáján ez év júniusában Dr. Canavero be fog számolni a kutatások előrehaladtáról valamint választ ad néhány eddig felmerült kérdésre is. 

Dr. Sergio Canavero, az olaszországi idegsebészettel foglalkozó Turin Csoport (TANG) orvosa először 2013 júliusában beszélt terveiről, amelyek szerint ő szeretné elvégezni az első emberi fejátültetést. Projektjét Heaven-Gemini-nek keresztelte el.

Bár a kutatók többsége nagyban megkérdőjelezi Dr. Canavero terveinek végrehajthatóságát, úgy tűnik, az első emberi fejtranszplantáció egy lépéssel közelebb került a megvalósításhoz. Valery Spiridonov, a harminc éves oroszországi számitógépspecialista önként jelentkezett a beavatkozásra. 

Valery Spiridonov Werding-Hoffman szindrómában szenved, amely ritka genetikai degeneratív betegség az izmok elhalásával jár, más néven egyes típusú gerincizom sorvadásnak is hívják. Az állapotot a motoros neuronok elvesztése okozza a gerincben és azokon az agyi területeken, amelyek kapcsolatban állnak a gerinccel. A betegségben szenvedők képtelenek járni, és sokszor az ülésben is segítségre szorulnak. 

A szindrómát  Valery Spiridonovnál egy éves korában diagnosztizálták, és azt nyilatkozta, azért jelentkezett a Heaven-Gemini projektre, mert szeretne lehetőséget egy új testre halála előtt. 

“Most már alig bírom kontrollálni a testem” - mondta. - “Minden nap minden percében segítségre szorulok. Harminc éves vagyok, annak ellenére, hogy a betegségben szenvedők nagyon ritkán élnek több, mint húsz évig.”

A donortestet a gerinccsontvelő fúziójával kötik a fejhez

Dr. Canavero azt nyilatkozta a CNN hírcsatornának, hogy sokan megkeresték emailben azt kérve, hogy végezze el rajtuk a műtétet. A legtöbben közülük transzneműek és egy új test reményében keresték meg a sebészt, aki azonban azt mondta, hogy elsőként azokon végzi el a beavatkozásokat, akik valamilyen izomsorvadással járó betegségben szenvednek, mint  Valery Spiridonov is. 

A beavatkozáshoz előreláthatólag közel száz sebész közreműködésére lesz szükség, és nagyjából harminchat óráig fog tartani, amely során gerincvelő fúziót is végeznek. A fejet a donortestről egy “ultra éles kés” segítségével távolítják el, amely csökkenti a gerincvelőt érő károsodás mértékét. 

“A gerincvelő fúzió kulcsa a részecskék éles kettéválasztása” - magyarázta Dr. Canavero egy ezévben korábban megjelent magazinban. - “Ilyen módon a lehető legminimálisabb módon sérülnek mind a fehérállomány idegrostjai, mind a szürke lemezek neuronjai. Ez kulcsfontosságú.”

Ezután a donortest és az átültetendő fej csontelőjét fuzionálják, ebben Dr. Canavero elmélete szerint segítenek a polyetilén glikol és a chitosan nevű kémiai anyagok. Ezután az izmokat és a vérellátást alakítják ki. 

A donortest új tulajdonosát 3-4 hetes kómában tartják, amely során a gerincvelőt elektromos stimulációnak vetik alá beépített elektródák segítségével, amely segíti az új idegkapcsolatok kialakulását. 

A sebész szerint megfelelő fizioterápiával a beteg egy éven belül járni tud majd. 

Valery Spiridonov bevallotta, hogy tart a beavatkozástól. “Félek-e? Természetesen igen. Azonban ez nem csak nagyon ijesztő, de felettébb érdekes is” - nyilatkozta a MailOnline-nak. 

“Meg kell érteniük, hogy nincsen túl sok választásom” - tette hozzá. - “Ha nem próbálom meg ezt a lehetőséget, a jövőm biztosan nagyon szomorú lesz. Az állapotom évről évre romlik.”

Dr. Canavero és a kételyek

Dr. Canavero korábban már beismerte, hogy két nagyobb problémát kell orvosolniuk a Heaven-Gemini projekt során. Egyrészt össze kell kapcsolniuk két sérült gerincvelőt, másrészt pedig meg kell akadályozniuk, hogy az immunrendszer kilökje a fejet. Azt állítja azonban, hogy állatkísérletek alapján a folyamat “keresztülvihető.”

Nem meglepő módon a kutatók világszerte szkeptikusan állnak az állítással szemben. A CNN-nek nyilatkozó Arthur Caplan, PhD., az orvosi etikai osztály vezetője a New york-i NYU Langone Orvosi Központban egyenesen bolondnak nevezte Dr. Canaverot. 

Szerinte a folyamatot sokkal többször el kell még végezni állatokon ahhoz, hogy embereken is véghez lehessen vinni azt. Azt is hozzátette, hogy amennyiben a technika működőképes, Dr. Canaveronak először segítenie kellene a lebénult betegeken ahelyett, hogy azonnal teljes testátültetéseket végezne. 

A New Scientist szaklapnak Harry Goldsmith, a California-Davis Egyetem idegsebészeti professzora szerint a projekt annyira nyomasztó, hogy csak nagyon kicsi az esély a sikerre. 

“Nem hiszem, hogy valaha működne” - tette hozzá. - “Túl sok probléma van a folyamattal. Próbáljanak meg egy kómás beteget négy hétig egészségesen tartani, nem fog sikerülni.”

Valery Spiridonov azt mondta, tisztában van a veszélyekkel, és ennek ellenére hajlandó kockáztatni és bízni Dr. Canaveroban.

“Ő egy nagyon sikeres idegsebész, aki rengeteg komoly operációt elvégzett már. Természetesen ehhez hasonló műtétet még nem végzett, és mindannyiunknak el kell gondolkodnia a lehetséges veszélyeken” - nyilatkozta a MailOnlinenak. - “Azonban ha azt akarjuk, hogy valami történjen, abban részt is kell vennünk” - tette hozzá.

Bár azt még nem támasztották alá, hogy a műtétet valóban végrehajtják-e, Valery Spiridonov azt mondta, ő már a jövő évben készen állna rá.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!