Sajnos a három komponensű védőoltás egyik összetevője, a H2N3 törzs (a B típusba tartozik) driftelt, azaz mutálódott, így az a helyzet állt elő, hogy gyakorlatilag a védőoltás ezzel a törzzsel szemben elvesztette hatékonyságát.

Mivel a mutálódott vírus újoncnak számít, így mindenki, aki kapcsolatba kerül vele, könnyen megfertőződhet, mivel az immunrendszerünk számára egy korábban nem ismert variánsról van szó.

Ez magyarázza részben, hogy idén már milyen sokan betegedtek meg influenzában.

Az influenza nem nátha. Nem is a hurutos tünetek dominálnak, hanem a gyengeség, a magas láz, a fejfájás, a végtagok (főleg a combizmok) és a nagy ízületek kifejezett fájdalma, valamint a kínzó köhögés.

Az influenza nem gyógyul meg három nap alatt! Ha a láz már elmúlt, akkor is még betegek vagyunk. Minden esetben van szívizom gyulladás, mely az esetek túlnyomó többségében enyhe és gyorsan gyógyul magától, de néhány betegnél nagyon súlyos is lehet. Ezért is nagyon fontos, hogy a betegséget kifeküdjük.

A hurutos tünetek 100%-ban előfordulnak és az idősekben, a terhesség végén lévő kismamákban az esetek 52-56%-ában tüdőgyulladás is kialakul. Ha ez a szövődmény megjelenik, okvetlenül el kell kezdeni az antibiotikumok szedését (amit az orvos ír fel) legalább tíz napig, még akkor is, ha már úgy érezzük, hogy semmi szükségünk rá. 
38.5 felett a láz csillapítása fontos, ez lehet Algopyrin, vagy valamilyen paracetamol származék is. Az utóbbiak nem vénykötelesek, de figyelni kell arra, hogy a paracetamol napi adagja ne haladja meg a másfél grammot. Napi 6g paracetamol visszafordíthatatlan, rapid májelégtelenséget okoz, ami szinte mindig a beteg halálával jár. 

Az aszpirin származékok nem a legjobb lázcsillapítók, arról nem is beszélve, hogy 12 éves kor alatti gyermekekben az adása szigorúan ellenjavallt (ebben az esetben is drámai gyorsasággal kialakuló májelégtelenség fenyeget)!

Fontos tehát az ágynyugalom mellett a bő folyadékfogyasztás. Ha nincs étvágy, ne erőltessük az evést. A levesek, kompótok ilyenkor nagyon jók, a citromos tea mellett.

Napi 1000 mg C vitaminnal biztosan nem ártunk és a kínzó köhögés jól kezelhető napi 600mg acetil-ciszteinnel. A közösséget is védjük, ha otthon maradunk.

Nem annyira fertőző, mint gondoljuk. A gyakori kézmosás, a helyes papírzsebkendő használat sokat segíthet abban, hogy otthon is megvédje családtagjait ettől a betegségtől.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!