Az oltóanyagok nem is igazán jók, sok a mellékhatásuk, stb., dióhéjban ez lenne a lényeg. Az igazi összeesküvés ennél sokkal izgalmasabb és ami fő, a fenti állítással szemben még igaz is. Hogy megértsük, kissé messzebbről kell indítsuk a történetet.

 

Az első világháború után a "spanyolnátha"(H1N1 influenza variáns) kb. húsz millió embert pusztított el szerte a világon pár év leforgása alatt.

A reasszortálódás (genetikai módosulás) olyan pandémiát okozó vírus létrejöttét eredményezheti, amit az esetek gyors és robbanásszerű megjelenése jelez.

Az akkori közegészségügy képtelen volt hatékonyan megbirkózni a járvánnyal és annak következményeivel.

Száz éve retteg attól a világ epidemiológusainak a többsége, hogy nehogy még egyszer ez megismétlődjék. Akkoriban alig két milliárd ember élt a Földön, míg mára már több mint hét és fél milliárdnyian vagyunk.

Napjainkban a Szaúd-Arábiában észlelt corona vírus járvány kelt komoly aggodalmakat, míg pár éve a SARS vírustól óvták a világot.

Mire fel ez a nagy idegesség, kérdezhetnénk?

Az oltóanyag gyártók 1968-ban a nagy hongkongi influenzajárvány idejétől számíthatóan minden évben megpróbálták azt az ideális oltóanyagot kifejleszteni, ami a három legvalószínűbb, éppen aktuális járványt okozó törzset tartalmazza. Ez azonban nem könnyű dolog.

A találati pontosságuk kb. 50%-os. A nyugtalanság oka mégsem ebben keresendő.

2009-ben valami nagyon furcsa dolog történt. Eddig úgy tudtuk, hogy az influenza vírusok A törzsei képesek csak igazi világjárvány kirobbantására, mert csak az A vírus típus képes a genetikai szerkezetét mutációk révén annyira megváltoztatni, hogy egy olyan „vadonatúj” vírus képződjék belőle, ami ellen szinte senki sem lehet védett. Ehhez az kell, hogy egy egyedben (lehet, hogy nem is emberben) egy időben kettő vagy három különböző influenza vírus fertőzés zajlódjék le egy időben. Ez lehetőséget nyújt arra, hogy ezek a vírusok egymás közt géncseréket hajtsanak végre, amit szaknyelven reasszortálódásnak neveznek.

2009-ig úgy tudtuk, hogy reasszortálódni csak az A törzsek képesek, míg pl. a B törzsek nem. Ez utóbbiakban is vannak kisebb mutációk, de ezek messze nem elegendőek ahhoz, hogy világjárványt idézzenek elő.

Szóval 2009-ben is ment minden a maga útján, és mindenki figyelte az A törzseket, miközben Mexikóban a nyár derekán egy sertéshez adaptált B vírus és egy emberben keringő B forma, valamint egy madárban megbújó B vírus típus egy egyedben, egy időben összejött és minden eddig tanultakkal ellentétben reasszortáció révén egy vadonatúj B vírus keletkezett. 

Olyasmit csináltak a B törzsek, amiről úgy tudtuk, hogy lehetetlen és csak az A törzsek sajátossága. Az új vírus a nyár derekán a legnagyobb hőségben szedte áldozatait (ellentétben a szokásos tél végi influenzajárványokkal) és főleg a fiatal, erős, jó immunrendszerrel rendelkezők és a terhes anyák közül kerültek ki a halálos áldozatok többségükben.

Ekkor vált világossá először a szakemberek számára, hogy a fejlett világ járványügyi hatóságai, ha minden erejüket egyesítik, akkor is csak egyszerre, egy időben, egy világjárvánnyal képesek (csak úgy ahogy) megbirkózni. 

Miután világossá vált, hogy a B törzsek is megtanulták a reasszortáció „képességét”, egy időben akár két különböző eredetű világjárvány is elindulhat, ami a jelenlegi járványügyi szervezettség mellett nem tűnik megoldhatónak. Na, ez az igazi „összeesküvés”.

Ha tehát akár két világjárványt okozó influenzatörzs, vagy egy influenza plusz corona vírus, vagy egy influenza plusz SARS egy időben támadna, az egészségügyi ellátó rendszer gerincét megroppantaná bárhol a világon, még a legfejlettebb országokban is.

Kétségbeesetten keresik a megoldást. A kettős influenza támadással szemben járható útnak látszik, ha az eddigi három komponensű vakcinák helyett immár négy komponensű vakcinákat állítanának elő. Ez persze az eddiginél sokkal kifinomultabb technikát igényel, de a feladat elvben és gyakorlatban is megoldható, akár már egy éven belül is. De, ha a corona vírus „vadulna” tovább és ezzel párhuzamosan jönne egy világjárványra képes reasszortáns A vagy B vírus, az maga lenne a teljes csőd.

Mi hát a megoldás?

Az erők átcsoportosítása aligha halogatható tovább. Fontosak a szép hidak, az autópályák, a szuper gyors vonatok, de nem fognak sokat érni, ha nem használja majd őket senki. A kormányok az egészségügyi költségvetés robbanásáról regélnek, meg válságról, pedig mindez csak hárfa kísérettel szóló gyermekkórus ahhoz képest, ami ránk vár, ha eddigi értékrendünkön nem változtatunk. Na, ez az igazi összeesküvés!

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!