A cukorbetegség a legtöbb esetben csak egy tünet, testünk vészjelzése a nem megfelelő életmód miatt.

Ha a diabétesz csak a tünet, mik a mélyben gyökerező kiváltó okok?

Dr. Larry Wilson szerint minden esetben ásványi anyagok hiányáról van szó, nevezetesen cink-, mangán-, króm-, és valószínűleg vanádium hiányról is, melyet a mérgező fémek hasnyálmirigyben vagy más szervben való felhalmozódása és további fertőzések kísérhetnek. Mindezek tekintetében a következő tanácsok jelentős pozitív hatásokkal lehetnek a cukorbetegek mindennapjaira:

Szüntessük meg a cukorbetegség okát egészséges életmóddal, megfelelő táplálkozással!

1, Hidratáljunk!

A gyenge hidratáció gyakori velejárója a cukorbetegségnek, mivel a magas vércukor arra ösztönzi a testet, hogy minél több vizet vonjon el saját magától azért, hogy kimossa magából a fölös mennyiségű glükózt. Ez az oka annak, hogy a gyakori vizelés és a hirtelen fellépő, túlzott intenzitású szomjúság igen gyakori kísérője a diabétesznek. Néhány esetben csupán a megfelelő hidratációval meg lehet előzni az inzulinrezisztenciát vagy teljesen visszafordítani azt. 

A felnőttek számára minimum a napi 3-3,5 liter forrásvíz, vagy tisztított csapvíz. A koffeines italok, a alkohol és a gyümölcslevek szigorúan tilosak, hiszen csak elvonják a szervezetben lévő vizet.

2, Csökkentsük a szénhidrátbevitelt!

A keményítő tartalmú és a szénhidrátokban gazdag ételek fogyasztásának csökkentésével is minőségi javulást érhetünk el a vércukorszint mérséklésében, nem beszélve a gyakran fellépő, hirtelen súlygyarapodásról. A kenyér, tésztafélék és bizonyos gabonafélék magas glikémiás indexszel rendelkeznek, így fogyasztásuk kerülendő.

3, Együnk teljes kiőrlésű és bio élelmiszereket!

Amikor csak lehetséges, válasszunk vegyianyag-mentes, feldolgozatlan élelmiszert. A gyökeres zöldségek, a keresztes virágú zöldségek, illetve a leveles zöldségek tartalmazzák a legbőségesebb mennyiségű ásványi anyagot – amelyekből a cukorbetegeknek sokkal többre van szükségük, mint a betegséggel nem küzdőknek. A főzés vagy párolás lebontja a nehezen feldolgozható rostokat, megkönnyítve a tápanyagok feldolgozását a test számára, egyben aktiválva a zöldségek gyógyító yang energiáját. A húsok kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy a megvásárolt hús fűvel etetett és a szabad levegőn tartott állattól származzon. A tejtermékekből válasszuk a nyers fajtákat, így csökkentsük a sajt és a joghurt fogyasztását, főleg, ha kecsketejből készültek.

4, Jussunk extra adag ásványi anyaghoz és vitaminhoz étrend-kiegészítőkkel!

A cukorbetegség számos esetben jelzi bizonyos ásványi anyagok hiányát, így például cink (gyenge inzulintermelés), mangán (kevés energia, erős cukoréhség), vagy a króm (az inzulin hatékonyságának csökkenése) hiányát, melyet a szénhidrátfogyasztással csak tovább fokozunk. Ezek nélkül a létfontosságú ásványi anyagok nélkül a test nem tudja ellátni alapvető létfunkcióit, annál kevésbé a vércukorszint kezelését. Ajánlott a célzott és vitaminokkal kiegészített táplálkozási program, mely egy egyéni hajvizsgálaton alapul. Minden cukorbeteg számára pozitív hatással lehet a szelén, kalcium, magnézium, B-vitaminok, A-vitamin, D-vitamin, omega3-zsírsav, és a tengeri hínár fogyasztása jó minőségű, természetes eredetű étrend-kiegészítők formájában.

5, Édesítsünk sztíviával!

A legjobb elhagyni minden szénhidrát és cukorforrást (így a gyümölcsöket is) az étrendből cukorbetegség esetén. Az édesszájúak számára a sztívia a lehető legjobb választás édesítéshez, hiszen növényi alapú és alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, ráadásul rendkívül édes, mégsem zavarja meg a vércukorszintet. Ahogy mindig, itt is a saját termesztésű, vegyszerek nélkül nevelt sztívia a lehető legideálisabb, de ha boltból szerezzük be, akkor is törekedjünk a leginkább organikusat választani.

6, Aludjunk többet, stresszeljünk kevesebbet!

Túl sokszor hagyjuk figyelmen kívül a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, illetve pihenés szerepét az egészség fenntartásában és a gyógyulás elősegítésében. A cukorbetegeknek legalább napi 8-10 óra alvás és korai lefekvés ajánlott! A bioritmushoz igazítva a legideálisabb az este 9-kor, vagy korábban való fekvés. A kevesebb stressz szintén lényeges, hiszen fokozottan igénybe veszi a mellékvesét, ami így még több cukrot termel, így csak magunknak ártunk, ha fölöslegesen tesszük ki magunkat az idegeskedésnek!

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!