A fermentált italok egészségre gyakorolt kedvező hatásait már évezredek óta ismerjük, de a napokban az Európai Diabétesz Társaság folyóiratában (Diabetologia) erről egy különösen érdekes és fontos cikk jelent meg. 

A vizsgálat alapját az EPIC-Norfolk Study képezte, amelyben 25 000 férfi és nő vett részt, akik Angliában élnek. 

A vizsgálat során az is kiderült, hogy az alacsony zsírtartalmú túró és néhány alacsony zsírtartalmú sajtféleség (fromage frais) szintén képesnek mutatkozott arra, hogy csökkentse a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, de itt a csökkenés mértéke csak 24%-os volt. A joghurt tehát hatásosabbnak bizonyult.

A megfigyelési időszak 11 éven át tartott és nagyon érdekes eredményt hozott.

A teljes tej, illetve az ebből készített sajtok rendszeres fogyasztása nem csökkentette a 2-es típusú cukorbetegség gyakoriságát, ezzel szemben a rendszeres joghurt fogyasztás (napi 125 g a hét öt napján) a 2-es típusú cukorbetegség gyakoriságát 28%-kal csökkentette.

A kutatók megválaszolták azt a kérdést is, hogy miképpen lehetséges ez, mikor jól tudjuk, a joghurt is csak tejből készül.

Az alapvető különbséget abban látták, hogy a joghurtban a fermentáció során olyan baktériumok szaporodnak el, amik életük során jelentős mennyiségű K2 vitamint szintetizálnak (menaquinone család). Ennek a családnak ma tíz tagját jól ismerjük. Évtizedeken át azt gondoltuk, hogy csak a K1 vitamin hatásos, a többi hatástalan variáns. Nos, ez koránt sincs így. 

A K2 vitamin ugyan zsírban oldódó vitaminfajta, azonban a szervezetünk nem képes belőle raktározni komolyabb mennyiséget. Ha nem fogyasztunk fermentált italokat, akkor könnyen alakul ki a hiánya szervezetünkben, ami a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását segíti elő, több más betegség kialakulásával együtt. 

Az évezredes megfigyelések eredményét mára már komoly, nagy tudományos vizsgálat is maradéktalanul igazolta. Éljünk vele!

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!