A Duke University kutatói több kutatást is végeztek a koffein 2-es típusú diabétesszel küzdő betegekre gyakorolt hatásairól. Az egyik kutatásba 11 férfit és 4 nőt vontak be, akik rendszeresen fogyasztottak napi 4 csésze kávénak megfelelő koffeint. 

A résztvevők egyik csoportja zselatinkapszulák formájában, dextrózzal keverve jutott koffeinhez, a másik csoport szintén kapszula formájában már csak dextrózt kapott, így ők mindvégig placebot kaptak. 

Egy friss kutatás szerint a koffein növeli a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Az első csoport tagjai először 250 mg koffeint tartalmazó kapszulát vettek be vízzel éhgyomorra, majd egy órával később újabb 125 mg koffeint kaptak, melyet egy 75 mg szénhidrátot tartalmazó étkezés keretén belül fogyasztottak el. 

Az eredmények azt mutatták, hogy amíg a koffein éhgyomorra elfogyasztva nem befolyásolta a glükóz, illetve inzulin szintet, addig az étkezés során bevett koffein már fokozta a diabetikus tüneteket: 48%-kal növelte a vér inzulinszintjét, és 21%-kal növelte a vércukorszintet.

A koffein növeli a vércukrot

Egy másik kutatásban ugyanazon kutatók olyan monitorokat helyeztek fel a 10 résztvevőre, melyek folyamatosan jelezték a vércukorszintjüket. A résztvevők mindannyian 2-es típusú cukorbetegséggel küzdöttek, és napi 4 csésze kávét fogyasztottak. A kutatás során főzött kávé helyett 250 mg koffeintartalmú kapszulát kaptak a reggelihez és az ebédhez, melynek együttes mennyisége így megegyezett az átlagosan elfogyasztott koffeinmennyiséggel. 

Az egyik napon a résztvevők koffeintabletta helyett placebot kaptak. A koffeinkapszula szedésekor 8%-kal volt magasabb az átlagos, napi vércukorszintjük, mint placeboval. 

Az első kutatás eredményéhez hasonlóan itt is azonnal magasabbra szökkent a páciensek vércukorszintje az étkezés során elfogyasztott koffein bevétele után.

Tehát egyértelműen látszik, hogy a koffein okozta vércukorszint növekedésről van szó. A növekedés aránya megegyezett a cukorbetegek által használt gyógyszerek vércukorszint csökkentő hatásának mértékével, vagyis a koffeinfogyasztás tulajdonképpen hatástalanítja a vércukorszint orvosi kezelését. 

A cukorbetegeknek így a kávé, vagy más koffeintartalmú italok fogyasztás megnehezíti a glükóz szint szabályozásáért vívott küzdelmet.

Bár más kutatások szerint a kávéfogyasztás csökkenti a diabétesz kialakulásának esélyét, ez valószínűleg a kávéban található más, hasznos vegyületeknek tulajdonítható, melyeket sajnos szintén hatástalanítani látszik a koffein, illetve azok sem tudják kiküszöbölni a koffein káros hatásait.

Figyelem! Az ilyen kis esetszámú tanulmányokat „pilot study”-nak nevezik és a szakmai vélekedés megváltoztatásához nem elégségesek. Ahhoz viszont igen, hogy egy kérdést felvessenek és ennek tisztázása céljából egy valódi, nagy esetszámmal bíró tanulmány(okat )végezzenek a nem túl távoli jövőben.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!