Általános tévhit, hogy mivel a mangó az egyik legédesebb gyümölcs, ezért hizlal is. Azonban számos tanulmány szerint a mangó segít szabályozni a cukor mértékét a szervezetben.

A tanulmány:

A legújabb tanulmányban 20 felnőtt vett részt, akik 20 és 50 éves kor között voltak. A csoport 11 férfit és 20 nőt tartalmazott. A tudósok kiszámolták a testsúly indexüket és a cukorszintjüket a kísérlet kezdetén.

Mivel vasat, káliumot, folsavat, A, C-, B6-vitamint, tápanyagokat és rostot tartalmaz, hozzájárul ahhoz, hogy a szervezet fitt maradjon. Érdekes módon néhányak szerint a mangó a leggyakrabban fogyasztott gyümölcs az egész világon.

Három hónapig minden résztvevőnek el kellett fogyasztania napi 10 gramm fagyasztott-szárított mangót. Ezenkívül a csoport követte a megszokott étrendjét és gyógyszerezését. A harmadik hónap végére mindegyik résztvevő cukorszintjét megmérték, és az eredmény szerint a vér glükóz szintje csökkent. A tanulmány tehát megállapította, hogy a cukorbetegek nyugodtan fogyaszthatják a mangót, nem kell aggódniuk a káros hatásai miatt.

A mangó mangiferinnek nevezett antioxidánst tartalmaz, amely valószínűleg a glükóz szint csökkentéséért felelős. De pontosan a tudósok még nem tudják, hogyan történik mindez.

A mangó nem minden típusú cukorbetegségre jó:

Ha várandós vagy terhességi alatti cukorbetegsége van, ne fogyasszon mangót. A terhesség alatti cukorbetegség csak a várandósság alatt alakul ki, és ha mangót fogyaszt, csak növeli a vérben található glükóz szintet, mivel a mangó glükóz szabályozó tulajdonsága nem hat a szervezetre a terhesség alatt. Amint azonban a baba megszületik, a probléma általában magától megoldódik.

A mangó fogyasztása:

A cukorbetegek választhatják a fagyasztott-szárított mangót vagy a mangóleveleket. A levelek fogyasztásához forraljon fel 2-3 levelet vízben, majd igya meg a folyadékot. Ez kiválóan szabályozza a glükózszintet.

Mielőtt azonban fogyasztani kezdené, mindenképpen konzultáljon az orvosával a fogyasztott mangó mennyiségéről.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!