A 2-es típusú diabétesszel küzdők számára elengedhetetlen az étrendjük vizsgálata rosttartalom szempontjából. Azonban nem elég a mennyiségre, a minőségre is figyelni kell!

Friss kutatások szerint a 2-es típusú diabéteszes betegek számára nélkülözhetetlen a rostfogyasztás. Miért van ez így? Azért, mert a rostot a szervezet nem dolgozza fel, így nem is emeli meg a vércukorszintet, ami már eleve jó pont a cukorbetegség esetén. Ráadásul a rostok enyhítik a szénhidrátok feldolgozása során bekövetkező káros hatásokat, hiszen lelassítják az emésztési folyamatot, ezáltal nem következik be hirtelen, ugrásszerű növekedés a vér glükóz szintjében, mely rendkívül fontos a cukorbetegek számára.

Az élelmi rostok fontos szerepet töltenek be a vércukorszint csökkentésében.

A kutatások szerint a napi rostbevitel ideális mértéke 50 gramm. Sajnos a világ fejlett részein az átlagos rostfogyasztás csak napi 15 gramm, ezért mindenképp növelnünk kell a rostfogyasztást, és még inkább fontos dolog ez a cukorbetegeknek. A napi 50 gramm rostfogyasztás elsőre soknak tűnhet, de nem lehetetlenség. A teljes kiőrlésű termékek, a szárított bab, a zab, a zöldségek és gyümölcsök (például az alma, körte, birs, csonthéjasok, vagy a padlizsán, sütőtök, avokádó, saláta, cékla) rostban gazdagok, így fogyasztásukkal könnyen növelhető a bevitt rost aránya. Házilag készült péksütemények esetében jó trükk a rosttartalom fokozására a búzaliszt helyettesítése kókuszliszttel, vagy keverése tökmagliszttel, szőlőmagliszttel, lenmagliszttel, tört csonthéjasokkal, nem beszélve arról, hogy ezek a lisztek a roston kívül rengeteg értékes tápanyagot tartalmaznak, melyet a búzaliszt nem, vagy csak nagyon csekély arányban.

A rostoknak alapvetően két típusa van: a vízben oldódó és nem oldódó rostok. A vízben oldódó rostok a vízben könnyen eloszlanak, és egészségügyi szempontból koleszterincsökkentő hatásúak. A vízben nem oldódó rostokat emészthetetlen rostoknak is nevezzük, hiszen ezeket a test nem használja fel, hanem emésztetlenül távoznak a szervezetből. Előnyük, hogy teltségérzetet adnak, meghosszabbítják, így segítik is egyben az emésztést. A vízoldékony rostokat a bélbaktériumaink részben képesek elbontani és ezen folyamat közben rövid szénláncú zsírsavak keletkeznek, amik nagyon hasznosak a szervezetünk számára.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!