Harvardi kutatók felfedezték, hogy dióolaj rendszeres fogyasztásával nőknél nagymértékben csökkenthető a cukorbetegség kialakulásának esélye. A kutatás alapját egy korábbi orvosi vizsgálat adta, miszerint a többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó dióolaj segíti az érrendszer anyagcseréjét. 

A kutatás két évtizednyi mintát vett alapul, majdnem 60 ezer vizsgálattal, 35-52 és 57-62 éves nők körében. Az eredményekből egyértelműen kiderült, hogy a dióolaj fogyasztása és a vizsgált résztvevők testtömeg indexe (BMI) erős befolyásoló tényezője a cukorbetegség kialakulásának. 

Kutatási eredmények szerint a dióolaj rendkívül jótékony hatású cukorbetegség esetén.

A dióolaj fő tápanyagai

A dióolaj magas omega-3 zsírsav  tartalma miatt jótékony hatással van a szívre. Egyéb többszörösen telítetlen zsírsavakat is tartalmaz, mint az alfa-linolénsav, a linolénsav, és az egyszeresen telítetlen olajsav. E- Vitamin tartalma is magas. Napi egy evőkanálnyi fogyasztása elegendő.

A dióolaj egyéb jótékony hatásai

A cukorbetegség kockázatát csökkentő hatása mellett, a dióolajnak más jótékony hatásai is vannak, mint például: 

-    gyulladáscsökkentő
-    antioxidáns
-    koleszterinszint csökkenő
-    vérnyomás csökkentő
-    memória és agyfunkciókat javító
-    hiperaktivitást csökkentő
-    Alzheimer-kórt megelőző
-    rákmegelőző
-    szív- érrendszeri megbetegedéseket megelőző hatások. 

Szépségmegőrzés a vásznon és a való életben

A dióolaj magas ára ellenére a reneszánsz festők alapkelléke volt. Jan van Eyck és Peter Paul Reubens is olajjal kezelte festményeit, így biztosítva azok hosszabb élettartamát. Sőt, Petrus Krisztus, akinek az olajfesték felfedezését tulajdonítják, szintén dió olajat használt a festékeihez. Antioxidáns tartalma miatt a modern korban is alkalmazható bőrápolási célokra.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!