1-es típusú cukorbetegség esetén a szervezet nem képes megfelelő mennyiségű inzulint termelni ahhoz, hogy a glükózt a sejtekbe juttassa, ezzel szemben 2-es típusú cukorbetegségben testünk nem képes megfelelően reagálni az inzulin jelenlétére, a sejtek az inzulin mellett sem képesek a cukrot felvenni. Ez az inzulin rezisztencia. 

Kettős vak, placebo kontrollált vizsgálatban a 64 résztvevő fele napi 2 g gyömbér kivonatot, míg a másik fele placebo-t kapott. 

Egyes kutatások szerint a gyömbér kivonat képes akár 35%-kal csökkenti a vércukorszintet.

A kutatók azt találták, hogy 2 hónap elteltével a gyömbér kivonatot szedő alanyok inzulin szenzitivitása (érzékenysége) jelentősen emelkedett, vércukor értékeik pedig alacsonyabbnak mutatkoztak a placebo-t szedő önkéntesekéhez képest. Emellett a gyömbért szedők triglicerid és LDL-koleszterin értékei is csökkentek, ami arra utal, hogy a gyömbér kivonat a 2-es típusú cukorbetegség másodlagos komplikációit is képes enyhíteni. 

Hasonló eredményre jutottak ausztrál kutatók is, akik szintén azt találták, hogy a gyömbér kivonat növeli a sejtek cukor felvevő képességét az inzulin mennyiségétől függetlenül.

Ezek a jótékony tulajdonságok a gyömbérben található fenol vegyületnek, a gingerolnak köszönhetők. 

A gingerol hatására megnövekszik a szervezetben a GLUT4 (glukóz transzporter) fehérje mennyisége, mely arra ösztönzi az izmokat, hogy több glukózt vegyenek fel a vérből. A GLUT4 fehérje elégtelen mennyisége az inzulin szenzitivitás kialakulásának egyik fő oka, ami magas vércukorszintet eredményez a 2-es típusú cukorbetegeknél. 

A gyömbérnek más jótékony hatásait is ismerjük cukorbetegségben, hiszen gátolja az alfa-glukozidáz és alfa-amiláz enzimek működését, melyek szintén fontos szerepet töltenek be a cukorbetegség kialakulásában, valamint szintén gátolja a ciklooxigenáz, gyulladást okozó enzim aktivitását is. A krónikus gyulladások számos betegség kialakulásához köthetők, mint pl. a cukorbetegség. 

Ezen felül a European Journal of Pharmacology 2009-es tanulmánya szerint a gyömbér kivonat képes 10%-kal csökkenteni a vér inzulin szintjét és kb. 35%-kal a vércukorszintet. 

Egy szintén 2009-es vizsgálat szerint a gyömbér védi szervezetünket a metabolikus szindróma kialakulásától (ezen betegek 90%-a jelentős testsúlytöbblettel bír), csökkenti a cukorbetegség, rák, szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának rizikóját. 

A gyömbér tehát a természet egyik fantasztikus ajándéka, fogyasszunk belőle minél többet.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!