Mint más gyümölcsök, az ananász is tartalmaz szénhidrátot, mégpedig fruktóz formájában, amely egy természetes módon előforduló cukorféle. A magas szénhidrát-tartalmú táplálékok megemelik a vércukor szintjét, de ez nem azt jelenti, hogy tartózkodni kell a fogyasztásuktól. Nem a szénhidrát az egyetlen, amely hatással van a vércukorra, viszont fontos tudni, hol áll a glikémiás táblázatban, így megállapítható, mennyit szabad belőle elfogyasztani. Az 55 vagy annál kevesebb glikémiás index nem valószínű, hogy megemeli a vércukor szintet, míg a 70 feletti index megnövelheti a vércukrot. A nyers, friss ananász glikémiás indexe 59 pont, ezért ez egy közepes-glikémiás gyümölcs.

Az ananász gazdag szénhidrátokban, de olyan más tápanyagokat is tartalmaz, mint a rost, vitaminok, ásványi anyagok, enzimek és antioxidánsok. Gazdag C-vitaminban és mangánban is, valamint nem tartalmaz koleszterint vagy telített zsírsavat. Néhány szakértő szerint az ananász nem csökkenti a vércukor szintet, viszont nem is növeli azt, persze csak akkor, ha megfelelő mennyiséget fogyaszt belőle. Mivel a glikémiás indexe átlagosnak mondható, ezért nem valószínű, hogy hirtelen megemelné a vércukor szintjét.

Az elfogyasztható ananász mennyiség:

Ha cukorbeteg, viszont szeretne ananászt enni, mindig bizonyosodjon meg róla, hogy a nyers, friss gyümölcsöt választja a gyümölcslé helyett. Ha mégis gyümölcslevet vásárol, válassza a dobozos levet, ne pedig a túlédesített szirupos formát. Egy csésze nyers ananász körülbelül 22 gramm szénhidrátot tartalmaz, míg egy adag (egy csésze) édesített szirupban több mint 51 gramm szénhidrát található.

Minden étkezéskor csupán fél csésze ananászt fogyasszon el. A szakértők azt tanácsolják, hogy étkezésenként ne fogyasszon több mint 3-5,15 gramm szénhidrátot. Ezenkívül mindig bizonyosodjon meg róla, hogy alacsony glikémiás indexű táplálékokkal fogyasztja, vagy olyanokkal, amelyekben kevés szénhidrát található, mint például a sovány protein. Ezzel minimalizálhatja a táplálék vércukor szintjére gyakorolt hatását.

Látható tehát, hogy habár az ananász egy édes gyümölcs, nem szükségképpen rossz, még akkor sem, ha cukorbeteg. Amíg megfelelő adagokat fogyaszt, aggodalom nélkül eheti ezt a gyümölcsöt is.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!