Mint más gyümölcsök, az ananász is tartalmaz szénhidrátot, mégpedig fruktóz formájában, amely egy természetes módon előforduló cukorféle. A magas szénhidrát-tartalmú táplálékok megemelik a vércukor szintjét, de ez nem azt jelenti, hogy tartózkodni kell a fogyasztásuktól. Nem a szénhidrát az egyetlen, amely hatással van a vércukorra, viszont fontos tudni, hol áll a glikémiás táblázatban, így megállapítható, mennyit szabad belőle elfogyasztani. Az 55 vagy annál kevesebb glikémiás index nem valószínű, hogy megemeli a vércukor szintet, míg a 70 feletti index megnövelheti a vércukrot. A nyers, friss ananász glikémiás indexe 59 pont, ezért ez egy közepes-glikémiás gyümölcs.

Az ananász gazdag szénhidrátokban, de olyan más tápanyagokat is tartalmaz, mint a rost, vitaminok, ásványi anyagok, enzimek és antioxidánsok. Gazdag C-vitaminban és mangánban is, valamint nem tartalmaz koleszterint vagy telített zsírsavat. Néhány szakértő szerint az ananász nem csökkenti a vércukor szintet, viszont nem is növeli azt, persze csak akkor, ha megfelelő mennyiséget fogyaszt belőle. Mivel a glikémiás indexe átlagosnak mondható, ezért nem valószínű, hogy hirtelen megemelné a vércukor szintjét.

Az elfogyasztható ananász mennyiség:

Ha cukorbeteg, viszont szeretne ananászt enni, mindig bizonyosodjon meg róla, hogy a nyers, friss gyümölcsöt választja a gyümölcslé helyett. Ha mégis gyümölcslevet vásárol, válassza a dobozos levet, ne pedig a túlédesített szirupos formát. Egy csésze nyers ananász körülbelül 22 gramm szénhidrátot tartalmaz, míg egy adag (egy csésze) édesített szirupban több mint 51 gramm szénhidrát található.

Jó hatással van-e az ananász a cukorbetegségre? Jó hatással van-e az ananász a cukorbetegségre?...

Minden étkezéskor csupán fél csésze ananászt fogyasszon el. A szakértők azt tanácsolják, hogy étkezésenként ne fogyasszon több mint 3-5,15 gramm szénhidrátot. Ezenkívül mindig bizonyosodjon meg róla, hogy alacsony glikémiás indexű táplálékokkal fogyasztja, vagy olyanokkal, amelyekben kevés szénhidrát található, mint például a sovány protein. Ezzel minimalizálhatja a táplálék vércukor szintjére gyakorolt hatását.

Látható tehát, hogy habár az ananász egy édes gyümölcs, nem szükségképpen rossz, még akkor sem, ha cukorbeteg. Amíg megfelelő adagokat fogyaszt, aggodalom nélkül eheti ezt a gyümölcsöt is.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!