Philadelphiában kutatók a közelmúltban érdekes eredményre jutottak.

Önkéntes, egészséges embereket vizsgáltak úgy, hogy napi hatezer kalóriányi ételt kellett elfogyasztaniuk, minimális mozgás mellett.

A vizsgált személyek alig egy hetet voltak ezen az étrenden, miközben átlagosan 3,5 kg-ot híztak, de már a második napon megjelent náluk a 2-es típusú cukorbetegségre olyannyira jellemző inzulinrezisztencia.

Az inzulin rezisztencia fogalmán azt kell érteni, hogy az inzulin már szokásos dózisban elveszti a hatékonyságát és képtelen a sejtekbe elégséges cukrot bejuttatni.

A vizsgálók az is kimutatták, hogy a jelenség mögött a glukóz transzporter-4 molekula károsodása van, amit a fokozott túlevés miatt kialakult oxidatív stressz károsított, mely az inzulin hatására szállítja be a sejtekbe a cukrokat.

Megdöbbentő, hogy már két nap túlevés elegendő ennek a létfontos molekulának a károsodásához.

Ha arra gondolunk, hogy téli ünnepeink, Karácsony, Szilveszter, vagy tavasszal a Húsvét tovább tartanak két napnál és a fokozott kalória bevitel időtartama is hosszabb, akkor szembesülnünk kell  azzal a ténnyel, hogy két nap "bűnözés" a tányér mellett is elég ahhoz, hogy az inzulin rezisztencia kialakuljon, ami meghatározó lépés a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása szempontjából. 

A tanulság kézenfekvő. A nagy kajálások, még ha csak időszakosak is, a cukorbetegség legjobb szálláscsinálói. Ne tegyük!

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!