A cukorbetegség egyik rettegett szövődménye a láb sérülése, ami nagyon nehezen gyógyul és a meglévő ér és idegkárosodások következtében a lábon kialakult sebek nehezen gyógyulnak.

Gyakran a sebek kifekélyesednek, ami az amputáció felé vezető út egyik mérföldköve lehet.

Tehát a cukorbetegeknek nagyon kell óvniuk a lábuk épségét. Akkor miben járjon a beteg?

Először is, hogyan ne: a cukorbetegnek a mezítláb történő járkálás tilos!

A papucsok és szandálok is kifejezetten kerülendők, még a meleg nyárban is.

A magas sarkú és körömcipők sem ajánlottak.

A cukorbetegek cipője legyen elől jó széles, a talpa lehetőleg gördülő formában kiképzett. A jó talpbetét nélkülözhetetlen az egyenletes súlyeloszlás végett.

A zokni soha ne gyűrődjék meg és kerüljük azokat a zoknikat, amik határozott varrásvonalakat mutatnak. Ezek a varrásvonalak a bőr felmaródását okozhatják, tehát a zokninak ne legyen varrásvonala. 

A neuropathia miatt a beteg hideg télben nem érzékeli, hogy a lába már jég hideg és tovább sétálgat, ami nagyon káros. A nagy hidegben csak rövid, könnyű sétákat tegyen, mert ennyi idő alatt nem hűl ki a lábuk. 

Ha ennek ellenére a legkisebb lábseb is kialakul, azt ne próbáljuk otthon gyógyítani, hanem haladéktalanul mutassuk meg a diabetológusnak, vagy a bőrgyógyásznak. 

A lábkörmöket ne vagdossuk, hanem reszeljük, és egyáltalán semmilyen éles tárggyal a lábhoz ne közelítsünk. 

Minden fürdés után a lábat gondosan szárazra kell törölni és alaposan meg kell vizsgálni, hogy nincs-e rajta valamilyen kezdődő bőrfelmaródás. Az ép hámot célszerű gyengéden bedörzsölni a lefekvés előtt egy kis krémmel. 

A gombás lábkörmök szakorvos által kezelendők és naponta ellenőrizendők. 

A legfontosabb ebben az esetben is érvényes, a betegségeket sokkal jobb megelőzni, mint a kialakult elváltozást kezelni.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!