A 2-es típusú cukorbetegség kifejlődése során szinte minden beteg átesik a pre-diabétesz fázisán, amely során vércukorszintje magas, de nem eléggé, hogy 2-es típusú cukorbetegségről beszélhessünk. Az állapot minden eddiginél elterjedtebb, csupán az amerikai lakosság harminchét százaléka szenved a betegségben, derült ki a Journal of the American Medical Association szaklap 2015-ös tanulmányából. Mindezek ellenére a betegek kevesebb, mint huszonöt százaléka szed gyógyszereket, vagy módosítja életmódját a betegség kezelése érdekében, számol be a floridai egyetem 2016-os tanulmánya, amelyet a Journal of American Board of Family Medicine szaklapban közöltek.

A gyógyszeres kezelés nem minden esetben megfelelő megoldás. Sőt, amennyiben orvosa rögtön a gyógyszeres kezelést javasolja, kezdjen gyanakodni. Felmérések szerint ugyanis a pre-diabétesz kezelésére a metformin szedése sokkal kevésbé hatásos, mint az életmódbeli változtatások. 

„A pre-diabétesz elsődleges kezelési módja az életmódbeli változtatásokban rejlik” – mondta Dr. Deena Adimoolam, a Mount Sinai-i Icahn orvostudományi egyetem endokrinológiai és csontbetegségekkel foglalkozó professzor asszisztense. 

Az alábbi lépések betartásával megakadályozhatja állapota súlyosbodását: 

Adja le a felesleges kilókat.

„A legtöbb esetet túlsúlyos, vagy kórosan túlsúlyos betegeknél figyelhetjük meg. Tehát a súlyfelesleg leadásával hosszútávon csökkentheti a betegség előrehaladását és a cukorbetegség kialakulási esélyeit” – mondta Dr. Adimoolam. Azok a pre-diabéteszben szenvedők, akik a diagnózist követő fél évben testsúlyuk tíz százalékát leadják, a diagnózist követő három évben nyolcvanöt százalékkal csökkentik a cukorbetegség kialakulási kockázatát, derült ki a Johns Hopkins egyetem 2013-as tanulmányából.

Az ennél kisebb mértékű fogyás is nagyon sokat segíthet. „Csupán az olyan apró lépésekkel, mint a cukros üdítők és gyümölcslevek elhagyása, több száz elégetendő kalóriát spórolhat meg szervezete számára” – tette hozzá Dr. Adimoolam. 

Tartsa figyelemmel szervezete D-vitamin szintjét. 

Azok a pre-diabéteszben szenvedők, akik szervezete D-vitamin szintje nem volt megfelelő, kétszer nagyobb eséllyel szenvedtek az elkövetkező években cukorbetegségtől, mint azok, akik két és fél éven át D-vitamin tartalmú étrendkiegészítő tablettákat szedtek. Az eredményeket a 2014-es Nemzetközi Endokrinológiai Társaság gyűlésén mutatták be, ekkor azt is kimutatták, hogy megfelelő D-vitamin bevitellel a vércukor szintje normálisra is visszaállhat. 

A D-vitamin szükséges beviteli mennyisége egyénenként változik, az Ön számára ajánlott mennyiséget egy egyszerű vérvétellel háziorvosa meg tudja állapítani. 

Vizsgáltassa ki pajzsmirigyét. 

A pajzsmirigy hormonok alacsony szintje, még akkor is, ha azok a normálisnak mondható szint alsó határán vannak, megnövelhetik a pre-diabétesz cukorbetegséggé alakulásának esélyeit. Kutatók szerint ez azért lehetséges, mivel a pajzsmirigy alulműködése lassítja a szervezet anyagcsere folyamatait, amely többek között súlygarapodáshoz és inzulinérzékenységhez vezethet. 

Folytasson aktív életmódot. 

A rendszeres testmozgás remek módszer a cukorbetegség kialakulása ellen, mivel nem csak a testsúly csökkenését eredményezi, hanem az inzulin szintet is csökkenti, emelte ki Dr. Adimoolam. Ne féljen, nem kell intenzív testmozgást végeznie, a pre-diabéteszben szenvedők számára a gyorsabb tempójú, heti tizenöt kilométernyi séta a Duke egyetem tavalyi felmérései szerint hatékonyabbnak bizonyult a cukorbetegség kialakulása elleni harcban, mint a futás. 

Fogyassza a megfelelő zsírsavakat. 

A többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó ételek fogyasztása, mint a növényi olajak, az olajos halak, valamint az olajos magvak, csökkenthetik a cukorbetegség kialakulási esélyeit, főképp ha azokat szénhidrátok vagy telített zsírsavak helyett fogyasztja, derült ki a Tufts egyetem 2016-os vizsgálatai szerint. Ehet bizonyos mennyiségű szénhidrátot, azonban „kerüljön el mindent, ami fehér, ne egyen fehér kenyeret, tésztát, süteményeket, fehér rizst, hiszen ezen ételek fogyasztása hirtelen, ugrásszerűen megemelheti vércukorszintjét, így elősegíthetik a cukorbetegség kialakulási esélyeit” – figyelmeztet Dr. Adimoolam.  

Vizsgáltassa ki magát alvási apnoe ellen. 

Sok pre-diabéteszben szenvedő alvási apnoe-ban is szenved, anélkül, hogy erről tudna. A chicagoi egyetem 2015-ös kutatása szerint amennyiben CPAP készülékkel alszik, folyamatosan levegőhöz fog jutni, így javítja vércukorszintjét és csökkenti a cukorbetegség kialakulási esélyeit. A kutatást a légúti megbetegedésekkel foglalkozó American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine szaklapban publikálták. Amennyiben gyakran horkol, vagy kimerültnek érzi magát annak ellenére, hogy rendszeresen hét-nyolc órákat alszik, keresse fel háziorvosát vagy egy alvás specialistát. 

Figyeljen oda az ételek megfelelő elkészítésére. 

A Diabetologica magazinban megjelent Mount Sinai egyetemen végzett tanulmány szerint azok a túlsúlyos személyek, akik egy éven keresztül párolva vagy gőzölve készítették el ételeiket, nem csupán testsúlyukból adtak le, hanem inzulin rezisztanciájuk is jelentősen javult. Kutatások szerint ez azért lehetséges, mivel a száraz hőben készülő ételek jobban glikációnak induló végterméket eredményeznek, amelyet korábbi kutatások inzulin rezisztancia kialakulásával és a szervezet gyulladásos megbetegedéseinek kialakulásával hoztak összefüggésbe. 

Járjon rendszeresen kivizsgálásokra. 

Amennyiben pre-diabéteszben szenved, nagyon fontos az éves kivizsgálás, amely során orvosa vérnyomása és koleszterinszintje megmérésével az esetleges szívproblémák kialakulását is ellenőrzi

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!