Fájó ízületek, ekcéma, fejfájás, alacsony energiaszint, emésztési rendellenességek. Ha Önnél rendszeresen jelentkeznek ezek a tünetek, és a tünetek mögött nem találhatóak egyértelmű okok, akkor elképzelhető, hogy valamilyen autoimmun betegség korai stádiumában szenved.

Az elmúlt években az autoimmun betegségben szenvedők aránya jelentősen megnőtt, különösen nőknél fordulnak elő különböző autoimmun betegségek. Egyes statisztikák szerint az autoimmun betegek 80%-a nő.

Az autoimmun betegség egy gyűjtő fogalom, melybe számtalan kórkép beletartozik, de ezen betegségek közös jellemzője, hogy lefolyása során az immunrendszer a saját szervezetét támadja meg. 

Reumatoid artritisz során pl. az immunrendszer az ízületeket támadja meg, erős fájdalmakat és duzzanatokat okozva, de pl. a Hashimoto tireoiditisz esetén az immunrendszer a pajzsmirigyekre támad, melynek eredménye többek között a fáradtság, depresszió és hízás lesz. Colitis ulcerosa és Crohn-betegség pedig az emésztőrendszert érinti, erőteljes gyulladásokat okozva. 

Az ilyen típusú megbetegedések manapság sokkal gyakoribbak, mint gondolnánk, a 300 milliós USA-ban 23,5 millió embert tartanak nyilván valamilyen autoimmun megbetegedéssel. Ez pedig a teljes társadalom közel 8%-a. 

Ahogyan azt korábban említettem, különösen veszélyeztetett csoportba tartoznak a nők, különösen a szülőképes korban lévők. 

A betegség pedig nem válogat, autoimmun megbetegedéssel, lupusszal küzd a híres mexikói származású színész-énekesnő, Selena Gomez, de pl. Hashimoto tireoiditiszben szenved az Avatar női főszereplője, Zoe Saldana is. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!