10 jel a gluténérzékenységre, amit legtöbben nem vesznek komolyan

Afták

Ismeri azokat a szájban található apró, kerek kis sebeket, amik néha kifejlődnek a szájban?  Ezt a jelenséget aftának nevezik, amit rengeteg különféle dolog válhat ki, kezdve az érzelmi nyomástól a gombás fertőzésekig. Emellett néhány esetben pedig a gluténérzékenység lehet a kiváltó ok. 

Fibromyalgia

Több egészségügyi szakértő is úgy véli, hogy a fibromyalgia egy tünet, nem pedig betegség. A kötőszövet gyulladása az egyik legerősebb tünete a gluténintoleranciának. A test lényegében azt gondolja a gluténről, hogy ellenség és antitesteket küld rá, hogy megsemmisítse őket. 

Fogyás

A fogyás gyakran előfordulhat mind a felnőtteknél és a gyerekeknél a kólikás fertézés esetén, annak ellenére is, hogyha normális étvággyal rendelkeznek. Ez azért fordulhat elő, mert még a kis mennyiségű glutén is károsíthatja a vékonybél barázdáit, ezzel felszívódási zavart okozva.

Meddőség

Ha egy gluténérzékeny ember glutént fogyaszt az egy olyan gyulladásos állapotba juttathatja a szervezetet, ami nehezebbé teheti számukra a reprodukciót, a nők és a férfiak számára egyaránt. 

Gyulladás

Gyulladás, dagadás vagy fájdalom az izületeiben, például az ujjakban, térdekben vagy a csipőjében. Feldagadt és fájó izületek, főleg az ujjakban és a térdekben mind jelek lehetnek arra, hogy gluténérzékenységben szenved. 

Izületi fájdalom

A glutén általi szennyeződés gyulladásos reakciót vált ki a szervezetből. Ez a gyulladás többféleképpen is tudathatja a jelenlétét a szervezetben. Az izületi fájdalom , amit sokszor reumaszerű fájdalomként diagnosztizálnak félre egy igen gyakori jele a gluténintoleranciának. 

Krónikus fáradtság 

A migrénhez hasonlóan a krónikus fáradtság egyedül nem egy erős indikátora a gluténérzékenységnek. Tisztább tünetté válik a gyomorbélrendszeri problémákkal , főleg a gyakori hasmenéssel. Ha a szervezet nem szív fel elég tápanyagot és alapvető vitaminokat, akkor a fáradtság minden bizonnyal átveszi a hatalmat a test felett. 

Gyenge immunitás

Az immunrendszer gyenge működése nagyon veszélyes lehet és növeli az esélyt a megfázás és az influenza kialakulására. Kutatás bizonyítja, hogy a kólika betegség alultápláltságot okozhat, aminek eredményeképpen az immunrendszer alulműködik. 

Keratosis Pilaris

Másnéven csirke- vagy libabőr , amit legtöbbször a kar hátulján és a combokon találhatók meg. A telített zsírsav hiánya miatt fordulhat elő, amit a glutén okoz a belek károsításával. 

Hormon kiegyensúlyozatlanság

A gluténérzékenység különféle hormonproblémákat okozhat. A meddőség és a rendszertelen menstruáció utalhatnak a gluténérzékenységre. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!