Ezt a folyamatot bizonyos ételek fogyasztása elősegítheti, főleg azok, amik tele vannak cukorral, sőt olyanok is köztük vannak, amik elsőre ártalmatlannak tűnnek. 

1.    Agávé

Annak ellenére, hogy ártalmatlan édesítőnek tartjuk, az agávé tele van cukorral és a früktóz tartalma is 90% felett van. A cukor elnyomja a fehérvérsejtek aktivítását, amik segítenek, hogy ellenállóbbak legyünk a fertőzésekkel szemben (megfázás, láz, rák). Ezen felül a cukor a kollagén rostokat is túlterhelik, így azok elvesztik feszességüket és így a bőr sokkal sebezhetőbb (káros napsugárzás, ráncok, megereszkedés)

Nicholas Perricone táplálkozáskutató és bőrgyógyász úgy véli, hogy a gyulladások a test válaszai a különböző fertőzések és sérülések legyőzése érdekében, azonban amikor ezek a gyulladások krónikussá válnak, akkor az immunrendszer megtámadja a normális sejteket.

2. Fagyasztott joghurt

Vagy másnéven froyo 2 gyulladáskeltő dolgot is tartalmaz: a cukor és a tej. A tej megemli az inzulin szintet és a férfi hormonokat és egy ismert allergén, ami azt jelenti, hogy gyulladásos reakciókat idézhet elő (hasmenéstől kezdve bármit). De nem minden fagyasztott joghurt egyforma, van amelyik kazeint is tartalmaz, ami még jobban növeli a gyulladást. Egyéb összetevők lehetnek a speciális probiotikumok.

3. Árpa és rozs

Ezek az egészséges és finom búzafélék nem egyenértékűek a cukor okozta károkkal, de némelyikünknél ezek is allergiás és gyulladásos reakciót válthatnak ki a glutén miatt. Amennyiben érzékenyek vagyunk rá, vagy hasi betegségünk van, az árpa és a rozs  fogysztása puffadáshoz vezethet.

4. Szejtán

Másnéven búzahús: tulajdonképp a búzagluténból készül, ami gyulladást okoz a szervezet immunreakciója miatt. Némelyeknél irritábilis bélszindrómát, székrekedést és puffadást okozhat.

5. Mogyorófélék

Ugyanúgy, ahogy a tej, szintén egy gyakori allergén- vagyis a szervezet gyulladással válaszol, míg próbálja eltávolítani az idegen anyagot. Így jobb, ha helyette inkább nyers mandulát vagy más csonthéjasokat fogyasztunk.

6. Fűszermixek

A fűszermixek felhasználása sokrétű, hiszen kellemes ízt adnak a taconak, a saláta dresszingeknek, de sokszor mesterséges színezőanyagokat tartalmaznak, amik hatással vannak a hormonszintre és szintén gyulladást okozhatnak, emellett a cukortartalmuk is magas. Hogy ugyanazt az ízt elérjük az egészségkárosító dolgok nélkül inkább egy cayenne bors-tengeri só- paprika és almaecet kombináció ajánlott.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!