Régebben azt gondoltuk, hogy csak a vastagbélben élnek mikrobák, és a vékonybél, illetve a gyomor az steril. Nos, ez koránt sincs így. A gyomorban éldegélnek Streptoccusok, Staphylococcusok, Lactobacillus törzsek, sokakban a jól ismert Helicobacter pylori is, ami a gyomorfekély kialakulásában játszik döntő szerepet.

A vékonybél kezdeti szakasza sem steril. Az ott élő bélflóra a gyomoréhoz hasonló összetételű.

A gyomor pH-ja nagyon savas. Éhhomra a gyomorban a pH 1-2 körül van, ami étkezés után lecsökken 4-re. Ezek a mikrobák azonban ezt a mostoha környezetet könnyen túlélik.

A vékonybél alsó szakszán a bélflóra már megváltozik. Ott főleg a Bifido baktériumokkal, Fuso baktériumokal, Clostridiumokkal, és a Bacteroides törzsekkel találkozunk.

Az igazi talány a vastagbél baktérium összetétele. Kb. 1000 féle baktérium éldegél ott, egymással és a szervezetünkkel bonyolult, kényes egyensúlyban. Ezek többsége anaerob, azaz nem szükséges az életben maradásukhoz az oxigén (Enterococcusok, Peptococcusok, Peptostreptococcusok, Clostridiumok, Fuso baktériumok).

Bár az itt élő baktérium fajták száma 1000 körüli, de az össz mennyiség több mint 95%-át csak 30 baktériumféleség teszi ki.

Bélflóránk baktérium összetétele valószínűleg olyan egyedi, mint az ujjlenyomatunk, vagy a fülünk formája.

Ezért azután a mai mapig nem tudjuk megmondani, hogy milyen az ideális bélflóra (mert a fentiek értelmében ilyen nincs is, hiszen ez csak egyénenként értelmezhető).

Ez a tény magyarázza, hogy távolabbi országokban, más, egyébként nem romlott ételek fogyasztása után sokak küszködnek bélproblémákkal, miközben a helyi lakosoknak semmi bajuk nincs.

A bélbaktériumok ott, ahol vannak, többnyire nagyon hasznosak. Ránk vannak utalva és mi is rájuk. Amikor táplálkozunk, nem csak saját sejtjeinket tápláljuk, hanem őket is. A rosszul megválasztott étrend nem csak saját sejtjeinknek árt, hanem nekik is. Számtalan hasznos anyagot termelnek a szervezetünk számára (pl. K vitamin, nyomelemek, rövid szénláncú esszenciális zsírsavak, aminosavak, stb.), de a legfőbb szerepük az, hogy a szervezetünket egyébként elpusztítani képes mikrobákat a közösségükből természetes antibiotikumaikkal kiirtják.

Sőt, nem csak passzív elszenvedői vagy élvezői annak, hogy mi mit eszünk, hanem sok esetben olyan szignálokat bocsátanak ki, amik arra késztetnek minket, hogy azt együk, ami nekik éppen szükséges. Ezek a baktériumok nagyon hasznosak ott, ahol vannak, és nagyon károsak lehetnek más területeken. Úgy van ez, mint a hajszállal. A fejtetőn rendben van, a levesben nagyon nem kívánatos.
Ezért bizonyult sikertelennek a probiotikumokkal történt vizsgálatok többsége, mert egy ilyen finoman szabályozott, bonyolult rendszerbe próbáltunk bele barkácsolni. Ne higgyenek a TV reklámokban ledarált szövegeknek.

A jó bélflóra feltétele a változatos, vitaminokban, rostokban, ásványi anyagokban, jó minőségű fehérjékben és fermentált ételekben és italokban gazdag étrend. Ezeknek a kritériumoknak ma leginkább a mediterrrán étrend felel meg a legjobban. Ha bélbaktériumaink jól érzik magukat, mi is jól fogjuk érezni magunkat.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!