A búzafű és az árpafű gluténmentes ételek?

Sokféle multivitamin gyártó cég alkalmazza a búzafüvet vagy az árpafüvet termékeik alapanyagaként, miközben a termékeket gluténmentesként forgalmazzák. Valóban biztonságos az ilyen kapszulák szedése a cöliákiás betegségben, vagy egyéb gluténérzékenységben szenvedők számára? 

A gluténintoleranciás reakciókat a gabonák magvai okozzák, főképp a búza, az árpa, és a zab. A tiszta búzafű és árpafű, amelyek nem tartalmazzák a gabonák magvait, nem tartalmaznak glutént sem. 

Az Egyesült Államok Étel és Gyógyszeradminisztrációs szervezete is kijelentette, hogy az árpafüvet és búzafüvet tartalmazó termékekre is rá lehet ragasztani a gluténmentességet igazoló információs matricát, amennyiben a végleges termék nem tartalmaz milliónként húsznál több egységnyi glutént.

A részletek igen fontosak a gluténmentes búzafű és árpafű termékeknél

Míg a gabonafű és az árpafű termékek tiszta formában gluténmentesek, nagyon fontos az, hogyan takarították be a gabonákat és hogyan készült belőlük a végleges termék. Például amennyiben egy földműves lehetővé teszi a gabona számára, hogy a betakarítás előtt magvakat kezdjen termelni, akkor az adott gabona tartalmazni fog glutént. 

Ráadásul amennyiben a termék előállítója glutént tartalmazó termékeket is gyárt, ugyanazokat a gépeket alkalmazva, mint amikkel a gluténmentes termékeket állítja elő, könnyen leheséges, hogy a gluténmentes termék is fog glutént tartalmazni, amennyiben a gyártás során nem tesznek meg bizonyos lépéseket ennek megelőzése érdekében.

Tehát a részletek ismerete nagyon fontos a kérdés eldöntésében, miszerint a búzafű és az árpafű gluténmentes vagy nem. 

Tricia Thompson, dietetikus és a cöliákiás gluténintolerancia, valamint a gluténmentes problémák szakértője azt javasolja, kerülje minden olyan termék fogyasztását, amely búzát vagy árpát tartalmaz és nincsen rajta a gluténmentességet igazoló jelzés. 

Emellett azt is tanácsolja, hogy kerülje az árpafüvet és búzafüvet tartalmazó gluténmentes termékek fogyasztását is, amíg nem bizonyosodik meg arról, hogy nem lépett fel valamilyen keresztfertőzés a termék előállítása során. Ezt a legegyszerűbben az R5 ELISA teszt elvégzésével tudja bizonyítani. 

Egyéb tesztek is léteznek, azonban előfordulhat, hogy azok nem biztosítanak pontos eredményeket, mivel alulbecsülhetik az árpa gluténtartalmát a termékekben. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!