Az alternatív gyógyászatot gyakran a kiegészítő gyógykezelés szinonímájaként használják, azonban a kettő mást jelent. Közös tulajdonságuk, hogy nem jellemző alkalmazásuk a tipikus nyugati orvoslást követő országokban. A Nemzeti Kiegészítő és Alternatív Gyógyászati Központ (NCCAM) definíciói szerint az alternatív kezelés azt jelenti, hogy a megszokott, bizonyítottan hatékony gyógyszeres kezelés helyett a nem elterjedt és nem tradicionális kezelést alkalmazzák.

1.    Probiotikumok

Emésztőrendszere jó baktériumokat tartalmaz, amelyek segítik szervezetét az emésztésben és védelmet nyújtanak a rossz baktériumok ellen. Amennyiben betegség után lábadozik, vagy antibiotikumot szedett, lehetséges, hogy nincsen szervezetében elegendő mennyiségű jó hatású baktérium. A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, amelyeket étkezések során vihet be szervezetébe, és amelyek a jó hatású baktériumokhoz nagyon hasonló módon viselkednek. 

Kérje ki orvosa véleményét az alternatív kezelésekről, hiszen könnyen lehet, hogy bizonyos kezelések nagyon jó hatással működnek együtt a gyógyszeres kezeléssel, azonban egyéb gyógymódok azonban előfordulhat, hogy veszélyes kombinációt alkotnak a gyógyszerekkel együtt. Gyakran az alternatív gyógymód egyszerűen egy általános egészség és jó közérzet érdekében meglépett életmódváltást vagy -változtatásokat jelent.

A probiotikumok nem bizonyítottan csökkentik a Crohn betegség tüneteit, ennek bizonyítása érdekében további kutatások szükségesek. Jótékony hatásuk mértéke a betegség kiterjedtségétől és előrehaladottságától függ. Emellett bizonyos probiotikum fajták hatékonyak lehetnek egyeseknél, azonban mások számára hatástalanok. Amennyiben úgy dönt, ad egy próbát a probiotikumoknak, olyan terméket próbáljon találni, amely nem tartalmaz tejtermékeket, hiszen a Crohn betegségben szenvedők közül érzékenyek a tejtermékekre. 

2.    Prebiotikumok

A prebiotikumok nem emészthető szénhidrátok, amelyeket az articsókában, mézben, teljes kiőrlésű gabonákban, banánban, hagymafélékben, és fokhagymákban találhat meg. A pobiotikumokat és bélrendszere baktériumait táplálhatja velük. Ha étkezései során prebiotikumokat is fogyaszt, segítheti belső baktériumrendszerének helyreállását, valaint ha probiotikumokkal együtt fogyasztja, hatékonyabbá teheti a probiotikumok működését. 

3.    Halolaj

A halolaj fogyasztását régóta ajánlják a koleszterinsztint megfelelő szintent tartása és egészsége érdekében, és a Crohn betegségre gyakorolt jótékony hatásai is szóba kerültek már. A Cochrane Database of System Reviews orvosi újság felmérései szerint a halolajban található omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásúak. Mivel a Crohn betegség egy krónikus gyulladásos állapot, az omega-3-ban gazdag étrend, valamint az omega-3 tartalmú étrendkiegészítők fogyasztása csökkentheti tünetei súlyosságát. 

A New England Journal of Medicine (NEJM) magazinban megjelent tanulmány szerint azok a Crohn betegek, akik halolajat fogyasztanak, kétszer nagyobb eséllyel érik el a betegség nyugalmi állapotát, mint azok, akik placebot szednek. Mindenképpen konzultáljon orvosával mielőtt halolaj tartalmú étrendkiegészítőket szedne, főképp mivel a nagy mennyiségű halolaj vagy a halolaj és bizonyos vérhigító gyógyszerek együttes szedése vérzési problémákat okozhat. 

4.    Akupunktúra

Az akupunktúra során vékony tűket szúrnak szervezete bizonyos pontjaiba. Úgy hiszik, ezzel agya endorfintermelését stimulálhatják, amelyek a fájdalomérzet megszüntetését segítő kemikáliák. Emellett az endorfin segíti immunrendszere erősítését és a fertőzések leküzdését. 

5.    Biofeedback

A biofeedback egyfajta relaxációs technika, amely során egy gép segítségével felmérheti testhőmérsékletét, izzadási szintjeit, vérkeringését, és agyhuullámait. Ezeknek birtokában megláthatja, hogyan reagál szervezete a fájdalomra és meg tudja tanulni ezen reakciók kezelését. Idővel elsajátíthatja izomösszehúzódásainak és fájdalmának kezelését. 

6.    Gyógynövények 

Minden esetben beszéljen orvosával mielőtt gyógynövényeket tartalmazó kezelésbe kezdene, mert bizonyos gyógynövények veszélyes reakcióba léphetnek bizonyos gyógyszerekkel, valamint váratlan és nemkívánatos mellékhatásai is lehetnek. Bizonyos gyógynövények segítik a Crohn betegség tüneteinek csökkentését, főképp az alábbi gyógynövények bizonyultak hatékonynak: 

- aloe vera lé, 
- fűzfagyökér (Ulmus rubra),
- kamilla

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!