A Crohn betegség egy az emésztőrendszerre ható autoimmun állapot. A betegségtől szenvedők panaszai között leggyakrabban a hasi görcsök, fájdalom, és fogyás sorolhatóak fel. Ez az emésztőrendszer gyulladása miatt következik be, amely során fekélyek alakulnak ki. Ezek a fekélyek megakadályozzák a tápanyagok felszivódását és a széklet megfelelő haladását.

Étrend

Étkezési szokása befolyásolják betegsége fellángolásainak gyakoriságát. Az orvosok gyakan javasolják az étrend megváltoztatását, amint kiderült, melyik ételek okozzák a betegség tüneteinek súlyosbodását. Amennyiben orvosa attól tart, szervezet nem jut elegendő tápanyaghoz, előfordulhat, hogy a csövön át történő etetést fogja javasolni. 

A Crohn egy krónikus betegség, amely során nyugalmi állapotok és fellángolások váltják egymást. Egyelőre nem létezik gyógymód a Crohn betegségre, azonban bizonyos módszerekkel a betegség tünetei kezelhetőek. Tünetei és kórtünete ismeretében orvosa az ön számára legmegfelelőbb gyógyszerek kombinációját fogja kutatni tünetei megszüntetése érdekében.

A gyulladás kezelése

Mivel a gyulladások miatt alakulnak ki a betegség legnagyobb fellángolásai, orvosa nagy valószínűséggel a gyulladás csökkentését elősegítő gyógyszereket fog felírni az ön számára. Sokféle ilyen gyógyszer létezik, közülük a leggyakoribbak a naponta kiegészítő kezelésként szolgáló, szájon át szedhető aminoszalicilátok és corticoszteroidok. 

A leggyakrabban alkalmazott aminoszalicilátok az alábbiak: 

    sulsasalazin (Azulfidine)
    mesasalamin (Asacol)
    olsalazin (Dipentum)
    balsalazid (Colazal)

A corticoszteroidok az egész szervezetre kiterjedő gyulladás csökkentését segítik, közülük gyakran az alábbiakat alkalmazzák: 

    budesonid (pulmicort)
    prednison
    methylprednizolon

Az aminoszalicilátok mellékhatásai mindenkinél ms módon jelentkezhetnek. Néhányak az emésztőrendszerükre ható hányingerről, hányásról, vagy hasmenésről számolnak be. Másoknál a fejfájás és az alacsony fehérvérsejt szám jellemző. 

A corticoszteroidoknak szinzén lehetnek mellékhatásai, mint a duzzadás, hízás, vagy a magas vérnyomás. Ha három hónapnál hosszabb ideig szed corticoszteroidokat, csontsűrűséggel kapcsolatos problémák és májproblémák is jelentkezhetnek.  

Az immunrendszerrel kapcsolatos gyógyszerek

A Crohn egy autoimmun betegség, amely során immunrendszere nem megfelelő módon működik. A fertőző sejtek helyett szervezete az egészséges sejteket támadja meg, az emésztőrendszert károsítva ezáltal. Orvosa ilyenkor immunszupressziós gyógyszereket írhat fel, amelyek főképp sipolyok kezelésére szoktak alkalmazni. 

A gyakran alkalmazott gyógyszerek közé az alábbiak tartoznak: 

    azathioprin (Imuran)
    mercaptopurin (Purinethol)
    cyclosporin (Gengraf, Neoral, Sandimmune)
    methotresat (Rheumatrex)

Néha az orvosok olyan esetekben is megpróbálkoznak ezekkel a gyógyszerekkel, amikor az egyéb gyógykezelések nem járnak sikerrel. Mellékhatásai között a hányinger, hányás, és a hasmenés gyakoriak. Mivel az immunoszupresszorok immunrendszere gyengülését okozzák, nagyobb eséllyel betegszik meg, hiszen immunrendszere nem elég erős az olyan fertőzések leküzdéséhez, amelyek normális esetben nem viselik meg. 

Egyéb gyógyszerek

Orvosa a Crohn egyéb tüneteinek kezelésére egyéb gyógyszereket is felírhat, amelyek közé az antibiotikumok is gyakran tartoznak. Ezek a gyógyszerek a belek baktériumainak túlszaporodását előzik meg, valamint a gyulladásokat csökkentik. Amennyiben gyakori hasmenéstől szenved, orvosa erre is adhat önnek gyógyszereket. 

A Crohn betegség megakadályozza az emésztőrendszert bizonyos tápanyagok megemésztésében és felszívásában, valamint a vérrögök kialakulását is elősegítheti. Orvosa ezért a megfelelő étrend követése mellett B12-vitamin, vas, kalcium, vagy D-vitamin tartalmú étrendkiegészítők szedését is előírhatja. 

Emellett vény nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszereket is tud javasolni, amelyek segítik önt a betegség fellángolásával járó fájdalmak leküzdésében.  

Műtét lehetőségek

A Crohn betegek számára a műtétes kezelés is megoldást nyújthat, ám ezt csak olyan esetben végzik el, amikor a gyógyszeres kezelés nem hat, vagy az emésztőrendszer egy szakasza olyan károsodást szenvedett, hogy el kell távolítani azt. A Crohn betegek nagyjából fele szorul valamilyen műtéti kezelésre élete során. Ilyenkor a belek károsodott szakaszait távolítják el, vagy a fekélyeket és egyéb sebesüléseket kezelik, valamint az elfertőződött sebeket is kitisztítják, amely során kiszélesítik a beleket. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!