Ha egy egészséges személy étkezik, az ételek legnagyobb részének lebontása a gyomorban történik meg, a tápanyagok pedig a vékonybélen áthaladás közben szívódnak fel. Azonban a legtöbb Crohn beteg számára a vékonybél tápanyagfelszívó képessége nem működik megfelelően, amely malabszorpciót okoz.

Ez az állapot többféle egyészségügyi problémához vezethet, köztük dehidratáltságot és alultápláltságot is eredményezhet, amelyek súlyos, esetenként életveszélyes állapotok. 

Szerencsére egy egyszerű vérvizsgálattal kimutatható az, hogy a beteg szervezetébe elegendő vitamin és tápanyag épül-e be. Amennyiben nem, egy gasztroenterológus segítségével felállíthatják a megfelelő és egészséges gyógykezelési tervet. 

A malabszorpció okai

Több, a Cronh betegséghez kapcsolódó tényező is hozzájárulhat a  malabszorpció kialakulásához. 

Először is a Crohn betegség okozta krónikus gyulladás, amely gyakran vékonybele belső rétegének károsodásához vezethet, befolyásolhatja és megnehezítheti a szerv tápanyagfelszívó képességét. 

Emellett bizonyos, a betegségre szedett gyógyszerek, mint a hosszú hatóidejű, hosszú időn át szedett corticoszteroidok is befolyásolhatják szervezete fehérjefelszívó képességét. 

Végül pedig az is előfordulhat, hogy a betegség miatt vékonybele egy bizonyos szakaszát műtéti úton el kellett távolítani, ilyen esetben egyszerűen kisebb felület marad szervezetében a tápanyagok felszívására. Ezt az állapotot rövid bél szindrómának nevezik, nagyon ritkán előforduló betegség, azoknál jellemző, akiknek több műtéti beavatkozás után kevesebb, mint 100 cm hosszú vékonybelük marad. 

A tápanyagproblémák típusai

A Crohn betegek szervezete számára problémát okozhat sokféle vitamin és tápanyag felszívása, főképp az alábbi anyagok esetében jellemző a probléma: 

1.    Kalóriák

A kalóriákat szervezete olyan makrotápanyagokból vonja ki, mint a szénhidrátok, a fehérjék, vagy a zsírok. Amennyiben fogyást érzékel, azt nagy eséllyel malabszorpció okozhatja. 

2.    Fehérje

A nagy dózisú szteroidok, mint a prednisone fogyasztása, az elhúzódó vérveszteség vagy hasmenés, és a vékonybélben található sebek és fekélyek csökkenthetik szervezete fehérje felszívó képességét. 
 
3.    Zsír

A súlyos Crohn okozta vékonybélgyulladás vagy a nagy mértékű (több, mint egy méter hosszú) vékonybél eltávolítás előfordulhat, hogy megnövelt zsírbevitelt igényelhet a tápanyagok megfelelő felvétele érdekében. 

4.    Vas

Mivel a vérszegénység a Crohn betegség gyakori mellékhatása, sokak számára kiegészítő vasat is tartalmazó gyógykezelésre lehet szükség. 

5.    B12-vitamin

A túlzott gyulladás vagy a vékonybél egy szakaszának eltávolítása sok esetben B12-vitamin injekciók alkalmazásának igényét okozhatja. 

6.    Folsav

A sulfasalazint szedő betegek számára nagy eséllyel szükséges a B9-vitamin kiegészítő szedése, mert a gyógyszer befolyásolhatja a vitamin anyagcseréjének természetes folyamatát. Emellett azoknak is szükségük van a folsav kiegészítő szedésére, akik betegsége az éhbelet érinti nagy mértékben (ez a vékonybél középső része), vagy akik éhbelét el kellett távolítani. 

7.    Kálium és nátrium

Amennyiben vastagbelét műtéti úton el kellett távolítani, megnövelt kálium és nátrium bevitelre van szüksége szervezetének, hiszen a folyadékokat és az elektroliteket a szervezet a vastagbélben szívvja fel. Megnövelt veszélye van a káliumveszteségnek, amennyiben krónikus hasmenéstől és/vagy hányástól szenved, vagy amennyiben prednisone-t szed. 

8.    Kalcium

Mivel a szteroidok befolyásolják szervezete kalciumfelszívó képességét, ha szteroid tartalmú gyógykezelés alatt áll, nagy eséllyel nagyobb mennyiségre van szüksége az ásványi anyagból. 

9.    A-, D-, E-, és K-vitamin

A zsírban oldódó vitaminhiányok, mint amilyen az A-, D-, E-, és a K-vitamin is, a zsír malabszorpciójával járnnak együtt. Emellett a csípőbél vagy az éhbél nagyobb szakaszainak gyulladása és/vagy eltávolítása is okozhatja ezt az állapotot. Ráadásul a Questran (vagy Cholestyramine) gyógyszer befolyásolja szervezete D-vitamin felszívó képességét. 

10.    Magnézium

Amennyiben krónikus hasmenése van, vagy csípőbele és/vagy éhbele nagymértékben gyulladt, esetleg eltávolították, szervezete lehetséges, hogy nem képes a magnézium megfelelő felszívására, amely ásványi anyag elengedhetetlenül fontos a csontok növekedésében és a szervezet egyéb folyamataiban. 

11.    Cink 

Amennyiben éhbele nagymértékben gyulladt és/vagy nagyobb szakaszát eltávolították, krónikus hasmenése van, vagy prednisone-t szed, lehetséges, hogy cink tartalmú értendkiegészítő szedése szükséges. 

A malabszorpció tünetei

A malabszorpció súlyos eseteire a kimerültség, testsúlyvesztés, és a “nem megfelelő szagú” hasmenés jellemzőek. 

Amennyiben székletét nehéz lehúzni, vagy olajos sávot hagy maga után a vécékagylóban, lehetséges, hogy szervezete a zsírok malabszorpciójától szenved. A legtöbb betegnek azonban nagyon enyhe, vagy semmilyen tünete nem jellemző ilyen esetben, tehát elengedhetetlenül fontos minden Crohn beteg számára, hogy kivizsgáltassa magát orvosával vérszegénységet vagy vitaminhiányt kutatva. 

Gyógykezelések

Amennyiben tápanyaghiányban szenved, általában hatékony gyógymód a tápanyag pótlása. A B12-vitamin tartalmú injekció gyógyíthatja a vitamin hiányát, a vasat kapszula vagy folyadék állagú étrendkiegészítőként is fogyaszthatja, stb. 

Bizonyos ételek súlyosbíthatják a hasmenést vagy a gázképződést, főképp a betegség fellángolása során. Ezek a magas rosttartalmú ételek, mint a babok, olajos magvak, valamint a zsíros, olajos, vagy olajban sült ételek. 

Emellett kerülje a vaj, a margarin, és a magas zsírtartalmú tejtermékek fogyasztását, valamint azokat az ételeket amelyek gázképződést okozhatnak, mint a brokkoli, a káposzta, a citrusfélék, és a túlzottan fűszeres vagy csípős ételek. 

Amennyiben bélelzáródása van, lehetséges, hogy teljes mértékben kerülnie kell a magas rosttartalmú ételeket, mint a nyers gyümölcsök és zöldségek. 

A Crohn betegek számára elengedhetetlen az egészséges, kiegyensúlyozott étrend követése, a nap során kis adag ételek elfogyasztása, és az elegendő folyadékbevitel, szintén kis adagokban.  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!