A Crohn betegség csak Amerikában félmillió embert érint, akiket a legtöbb esetben húszas és harmincas éveikben diagnosztizálnak a betegséggel. A betegek közel 30%-ánál azonban ennél fiatalabb korban, húszas éveik előtt alakul ki a betegség, nagyjából százezer tinédzsert és gyermeket érint napjainkban.

A fiatal szervezet számára a kellemetlenség mellett a betegség is erősebben jelentkezik az átlagosnál. A gyermekek és még növekedésben levő tinédzserek körében a betegség növekedési rendellenességeket és gyengébb csontokat eredményezhet. Emellett a szociális és tanulményi életben való részvételt is sok esetben megakadályozza. 

A Crohn egy autoimmun betegség, amely az emésztőrendszer gyulladását okozza. Ez fokozott hasmenéssel, hasi fájdalmakkal, és egyéb tünetekkel párosul. A felnőttek számára a gyakori mellékhelység látogatás csupán kellemetlen, ám egy fiatal gyermek számára egy egyenesen kínos lehet.

A Crohn betegségben szenvedő gyermekek kezelése

A fiatal szervezet számára elengedhetetlen a tüneteket csökkentő gyors és hatékony gyógykezelés felfedezése, amelynek nincsenek veszélyes mellékhatásai. Néhány gyógyszer kifejezetten veszélyes lehet ugyanis a gyermekekre. Az egyik közkedvelt Crohn betegségre adott gyógyszer, a Remicade például bizonyos betegek körében rákot okozhat. A T-sejtes limfóma halálos kimenetű lehet. Leggyakrabban a Remicade és azathioprin vagy 6-mercaptopurin együttes alkalmazásakor következik be. 

A Crohn betegségben szenvedő gyermekek szülei igyekezzenek minél többet megtudni a betegségről, hogy a lehető legjobban el tudják azt magyarázni gyermeküknek. A szűlők és az orvosok elsődleges céja az, hogy a lehető legkevesebb mellékhatással kezeljék a betegséget. Másodlagos célok közé a betegséghez legjobban kapcsolható étrend, életmód, és egészségügyi módszerek kidolgozása tartozik. Emellett a szülőknek azt is ki kell találniuk, hogyan fogja a betegség a lehető legkevésbé zavarni gyermeküket a mindennapi életben és rutinban. 

Gyakori tanácsok közé tartozik a magas rosttartalmú és túlzottan fűszeres ételek kerülése. A tejtermékek megterhelhetik az emésztőrendszert és súlyosbíthatják a tüneteket. Emellett arra is ösztönözze gyermekét, hogy kerülje a megvakat és csonthéjasokat tartalmazó ételeket, valamint a popcornt is, hiszen ezek az ételek nehezen emészthetőek és elzárhatják a beleket. 

A csontok gyengülése bizonyos Crohn betegségre felírt bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezhet, amelyek miatt gyermeke számára ajánlott a kalcium tartalmú étrendkiegészítők szedése és a lehető legkevesebb mellékhatással járó Crohn gyógyszerek felkutatása. 

Gyakori gyógyszeres kezelések

Az aminoszalicilátok (5-ASA) az aspirinhez hasonló gyógyszerek, azonban az aspirinnel ellentétben az 5-ASA csökkenteni tudja a Crohn betegség okozta gyulladásokat. Minvel abetegség során a gyulladás okozza a legkellemetlenebb tüneteket, ezért ez a kezelés minimális mellékhatások jelentkezésével segítheti gyermeke állapotát. Az 5-ASA mellékhatásai a fejfájás, hasi görcsök, és a gázképződés lehetnek. 

Az 5-ASA-t szedők kevesebb, mint 10%-a körében jelentkezik hajhullás és bőrkiütés. Még ritkábban, a betegek kevesebb, mint 1%-ánál jelentkeznek súlyosabb mellékhatások, mint a szívben vagy a szív körül jelentkező gyulladás, amely a tüdőben, hasnyálmirigyben, vagy a vesében is jelentkezhet, valamint súlyosbíthatja a belekben már eleve létező gyulladást. 

Gyermekek számára kis adagnyi metronidazolt, ciprofloxacint, vagy egyéb antibiotikumot írnak fel a legtöbb esetben. A metronidazol hosszabb idejű szedés után idegkárosodást okozhat, ám ez az állapot visszafordítható. A ciprofloxacint pedig pubertázs előtti gyermekek számára csak pár éve javasolják. 

Néhány gyermek számára corticoszteroidok szedését is javasolják, ám sokak számára nem elfogadahtóak a betegség mellékhatásai, amelyek közé a pattanások kialakulása, az arc megdagadása, a hízás, és a szőrösödés is tartoznak. Ezek a mellékhatások csökkennek a gyógyszer adagjának csökkentésével vagy a gyógyszer szedésének megszüntetésével. A corticoszteroidok mellékhatásai között gyermekek és felnőttek esetében is jelentkezhetnek hangulatingadozások, és személyiségváltozások, valamint a magas vérnyomás is jellemző. 

Crohn betegségben szenvedő gyermekek táplálkozása

Mivel sok szülő tart a gyógyszerek lehetséges mellékhatásaitól, a legjobb gyógykezelés a táplálkozási szokások és az életmód megváltoztatása lehet. Bár a Crohn a legtöbb esetben túlzottan súlyos ahhoz, hogy csupán az étrend megváltoztatása megfelelően kezelje, a tünetek csökkenthetőek egy megfelelően megválasztott, kiegyensúlyozott étrend követésével. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!