A fagyasztott ételeknek mellékhatásai olyan problémák kialakulásához vezethet, mint a szívbetegség, cukorbetegség, illetve károsíthatja és elpusztíthatja a szervezet sejtjeit.

1. Cukorbetegség:

A keményítőtől marad a fagyasztott étel frissen. A keményítő meg is ízesíti az ételt, habár a keményítő alapvetően a glükóz polimere (glükóz lánca).

A szervezet ezt a glükózt cukorrá alakítja, mielőtt megemészti. Ha nem fogyaszt glükózt, az ugyanolyan kockázatos lehet és problémákat okozhat, mint az, ha túlzott mennyiségű glükózt fogyaszt. A túlzott mennyiségű cukor növeli a cukorbetegség kockázatát, illetve károsítja a szöveteket is. Ha van a családban hajlam és példa a cukorbetegség kialakulására, akkor inkább ne fogyasszon fagyasztott élelmiszereket.

2. Szívproblémák:

A fagyasztott élelmiszerek gazdagok transz-zsírsavakban, amelyek növelik a kockázatát a szívproblémák kialakulásának és hozzájárulnak az érelzáródás kialakulásához. A transz-zsírsavak növelik az LDL (rossz) koleszterinszintet és csökkentik a HDL (jó) koleszterinszintet, amely a szívproblémák kialakulásának csökkentéséért felelős.

A sót gyakran használják tartósítószerként. Néha a fagyasztott élelmiszerek az általánosnál több sót tartalmaznak, ezért megemelhetik a koleszterinszintet, valamint a vérnyomást is. 

3. Növeli a vérnyomást:

A fagyasztott élelmiszerek különböző tartósítószereket tartalmaznak, amelyek számtalan módon hatnak a szervezetre. A fagyasztott élelmiszerek, amelyek nagy arányban tartalmaznak cukrot vagy sót, negatívan befolyásolják a vérnyomást, ezáltal magas vérnyomás is kialakulhat általuk. Számos tanulmány szerint a só fontos szerepet játszik a vérnyomás szintjének meghatározásában. Más tanulmányok szerint pedig minél kevesebb sót fogyaszt valaki, a vérnyomása is annál jobban csökken.

4. Rák:

A tanulmányok szerint a feldolgozott és fagyasztott élelmiszer és hús, általában, hasnyálmirigy-rák kialakulásához vezethet. Egy bizonyos tanulmány pedig megállapította, hogy a fagyasztott hot dog és virsli 65 százalékkal növeli meg a rák kialakulásának esélyét.

Az olyan tartósítószerek, mint a kukoricaszirup, glükózból épülnek fel. A kukoricaszirup pedig akár rákos anyagokat is tartalmazhat. Az acrilamid is, ami egy másik, a főzött-fagyasztott élelmiszerekben található anyag, rákos tulajdonságokkal rendelkezik.

5. Egyéb kockázat:

Köztudott, hogy a fagyasztott élelmiszerek tele vannak potenciálisan veszélyes és ártalmas vegyületekkel, amelyek segítenek abban, hogy az élelmiszer tovább elálljon. A sokkoló tény azonban az, hogy a legtöbb adalékanyagot nem tesztelték le, illetve a gyártóknak nem kell engedélyt kérniük a használatukhoz.

Az egyik legnépszerűbb adalékanyag, a mononátrium glutamát vagy MSG, zsibbadó érzést kelt a végtagokban, valamint hányingert, fejfájást, mellkasi fájdalmakat, remegést, kimerültséget és szédülést is okozhat. Ha túl sokat fogyaszt ebből az anyagból, akkor akár komoly légzési nehézségek is felléphetnek.

A fagyasztott élelmiszereknek tehát ezek a főbb mellékhatásai. Ezért, ha teheti, ne vásároljon finom, viszont potenciálisan veszélyes fagyasztott pizzát vagy más fagyasztott élelmiszert. Lehet, hogy kényelmesebb az előkészített ételt elkészíteni, és a csomagolás is gyönyörű, de a lustaság különböző, számtalan betegség és probléma kialakulásához vezethet. Ezért lehetőleg mindig saját maga készítse el az ételeket és kövessen kiegyensúlyozott étrendet.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!