A gyomorfekély fájdalmas sebek megjelenése a gyomor belső felszínén, melyek kialakulásának oka az, hogy a gyomor falát védő nyákréteg megsérül és az erős gyomorsav felmarja a nyálkahártyasejteket.

A fekélyek általában a gyomorban alakulnak ki, de képződhetnek a vékonybélben és a nyelőcsőben is.  

A gyomorfekély gyakori probléma, ami 10 felnőttből kb. egyet érint élete során. 

A gyomorfekély leggyakoribb okozója a Helicobacter pylori nevű baktérium, de emellett okozhatják non-szteroid gyulladás csökkentők vagy a túlzott gyomorsav termelődés (Zollinger-Ellison szindróma) vagy sérülések, fertőzések. 

Korábban úgy gondoltuk, hogy a stressz az, ami fokozott gyomorsav termelődéshez vezet és okozza a gyomorfekély kialakulását. Ma már tudjuk, hogy a stressz nem a közvetlen kiváltó ok, azonban fontos rizikófaktor.

A stressz mellett azonban vannak mád rizikófaktorok is, amik elősegítik a gyomorfekély kialakulását:

-    rendszeres alkoholfogyasztás
-    dohányzás
-    genetikai tényezők
-    50 év feletti kor
-    sugárkezelés

Fontos, hogy a gyomorfekélyt időben elkezdjük kezelni, mert annak hiányában az erős savak kilyukaszthatják a gyomorfalat, illetve gyomorvérzést okozhatnak. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a gyomorfekély legfontosabb jeleivel és tüneteivel.

A gyomorfekély leggyakoribb jelei és tünetei

1, Gyomorfájdalom

Mivel a fekélyek a gyomor falán alakulnak ki, a leggyakoribb tünete a gyomorfekélynek, maga a gyomorfájdalom. A fájdalom a köldök és a szegycsont között bárhol jelentkezhet és lehet topa, sajgó vagy akár égő érzés. 

A fájdalom oka a fekély, amit súlyosbíthat, ha kapcsolatba kerül a gyomorsavval. 

Néha a fájdalom csak percekig tart, máskor akár órákig is fennállhat, éjjel és éhgyomorra fokozódhat, átmenetileg enyhülhet evést vagy savkötő tabletta bevételét követően. 

Fontos azonban tudnia, hogy a gyomorfekély nem minden esetben fájdalmas. 

2, Gyomorégés

A gyomorégés általában a savas reflux tünete, de gyomorfekély esetén is tapasztalható. 

Ha az égő érzés vízfogyasztást vagy savkötő alkalmazását követően alább hagy, akkor nincs ok komolyabb aggodalomra. Azonban a folyamatosan fennálló gyomorégés, tekintet nélkül arra, hogy mit fogyaszt, utalhat gyomorfekélyre.

3, Puffadás

A puffadás a gyomorfekély másik kezdeti tünete. A gyomorfekélyben szenvedő betegek gyakran panaszkodnak puffadásra. 
Ha a puffadást hasi fájdalom, duzzanat és teltség érzet követi, szintén utalhat gyomorfekély jelenlétére. Emellett gyakrabban érezhet késztetést arra is, hogy böfögjön. 

4, Emésztési zavar

Emésztési zavar gyakran tapasztalható azoknál, akik gyomorfekélyben szenvednek. A fekélyek ugyanis negatív hatással lehetnek az emésztőrendszer más szerveire is.

5, Hányinger

Ahogy a fekélyek növekednek a gyomorban, egyre csökken a gyomorsav termelés, ami kedvezőtlenül befolyásolja az emésztés folyamatát. Ennek következtében kialakulhat hányinger, időnként hányás is. 

A hányinger leginkább reggel, éhgyomor esetén jelentkezik. 

6, Étvágycsökkenés

A fekélyek kialakulásával hirtelen csökken az étvágy, amihez hirtelen és intenzív fájdalom társulhat. 

Az evést követő hirtelen gyomorfájdalom félelmet alakíthat ki a táplálkozással szemben, sokan inkább nem esznek, hogy elkerüljék a fájdalmat, s ez hosszabb távon jelentősen csökkenti az étvágyat is. 

7, Zsírok ételekkel szembeni intolerancia

Ezt a tünetet gyakran az epekő okozza, azonban a gyomorfekélynek is jele lehet. Éppen ezért érdemes elkerülni a zsíros ételeket, amik fokozott gyomorsavtermelést eredményeznek és ezáltal fokozzák a kellemetlen tüneteket. 

8, Ok nélküli fogyás

A megmagyarázhatatlan fogyás az emésztési zavarok következménye: hányinger, étvágytalanság, sb.

9, A széklet színének megváltozása

Ha azt tapasztalja, hogy a széklet színe tartósan megváltozik, forduljon minél előbb szakemberhez, aki tisztázni tudja az okokat. 

10, Véres hányadék

A vér megjelenése a kihányt gyomortartalomban, amihez ráadásul hasi fájdalom is párosul, a gyomorfekély kialakulásának tünete lehet. Bizonyos esetekben a hányadék olyannak tűnhet, mint a kávézacc. 

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!