A patogén baktériumok az egészséges bélrendszerben is jelen vannak, de nagyon fontos a megfelelő egyensúly, egészséges bélrendszer esetében ez 80-85% egészséges baktériumot és 15-20% patogént jelent. Az emberi szervezet 100.000 milliárd baktériumnak ad otthont (kb. 1,5kg), amelyek megfelelő egyensúlyi helyzetben segítik az egészség megőrzését, ám amikor ez az egyensúly felborul, akkor a betegségek büntetlenül veszik át az irányítást. 

Sajnos azonban a mindennapi étrendünk és a gyógyszer alapú orvostudomány nagyon könnyen fel tudja borítani ezt az egyensúlyt, amely a patogén baktériumok elszaporodásához vezet a vékony és a vastagbélben. Ez az egyensúly felborulás sok betegség oka vezethet, lehet, amit sokszor  a gyógyszeres kezelés csak tovább ront. 

A tápanyagok megfelelő emésztése mellett a jótékony (probiotikus) baktériumok a szervezet teljes immunrendszerével egyensúlyban vannak. A szervezet 60-80%-ának egészsége függ ettől a megfelelő egyensúlytól.

Az antibiotikumok a szervezet baktériumait elpusztítják, a jótékony hatásúakat is. 

Az egyensúly visszaállítása: 

Az első lépés az étrend megváltoztatása. Fogyasszon friss, magas rosttartalmú, organikus ételeket, minél kevesebb feldolgozott ételt fogyasszon, ne dőljön be a bioboltok kínálatának. Kerülje a transz-zsírsavakat és olajakat. Ne fogyasszon üdítőitalokat. Egyen minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt, valamint csonthéjasokat. 

Ez az étrend egy enyhén lúgos pH értéket okoz a szervezetben, amely megnehezíti a patogén baktériumok elszaporodását. Fordítson figyelmet arra, melyik ételek savasítóak és melyek lúgosítóak. 

Mindemellett fogyasszon probiotikus ételeket, mint a savanyú káposzta, a kefir, a joghurt, amelyet házilag is elkészíthet. 

Fontos életmódbeli változtatás a megfelelő mennyiségű alvás biztosítása és a stressz szint csökkentése.

Négy salaktalanító gyógynövény: 

A 20/80 arány fenntartása természetes alapanyagok fogyasztásával a legegyszerűbb. A patogéneket elpusztítják, de a probiotikus baktériumokat sértetlenül hagyják, sőt, elősegítik képződésüket, valamint az immunrendszert és az emésztést is segítik. 

Fokhagyma        

Fokhagyma fogyasztása során allicin szabadul fel a vékonybélben, amely megvédi az egészséges baktériumokat, miközben elpusztítja a patogéneket. Préselve, mézzel keverve könnyen fogyasztható ez a csodaszer, amely sokszor a penicillinnél is erősebbnek bizonyul. 

Menta olaj

Kapszula formájában fogyasztható, a patogének ellen a vékonybélben ható olaj. Az orvostudomány eddig csupán gyomorrendszeri, emésztést segítő hatása miatt éltette a szert, vizsgálatok során azonban fény derült erős patogén ellenes hatására is. 

Pau d’Arco

A természet egyik legerősebb fegyvere, sokféle betegség ellenszere és megelőzője, köztük a ráké is. Vásárlásakor fontos arra odafigyelni, hogy a dél-amerikai esőerdők növényeinek belső kérgéből nyert szert válasszuk. Erős gombaölő, baktériumellenes és vírusölő, természetes gyógyszer, amely nem bántja az emberi szervezet egészséges baktériumait. 

Oregánó olaj

Antibakteriális és vírusölő szer, a káros mellékhatások nélkül. Organikus, vagy vad oregánóból készült olajat válasszon vásárláskor, amelynek a legmagasabb a carvacrol tartalma.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!