A vírus valószínűleg a macskákból került át az emberi populációba, ahol viharos gyorsasággal terjedt el és nagyon jól érzi magát bennünk. Ne bántsuk a szegény cicákat, mert ők már rég semmi szerepet nem játszanak a vírus garázdálkodásában.

A múlt század nyolcvanas éveiben Norwalk városában ütötte fel először ez a betegség a fejét, ami során a katonai kollégium minden diákja és tanára viharos gyorsasággal megbetegedett. 

A Noro vírusok egyszálú RNS vírusok, következésképpen a genetikai stabilitásuk gyenge, ezért nagyon gyakran és gyorsan mutálódnak. Ennek az a következménye, hogy egy elszenvedett Noro vírus fertőzés után nem sokáig reménykedhetünk abban, hogy újra nem kaphatjuk el a betegséget, mert a vírus időközben annyira módosul, hogy ellene már a korábban kialakult immunitás már nem nyújt hatékony védelmet.

Kezdetben nagyon riasztó tünetekkel járt a betegség: intenzív hányás, hasmenés, hasfájás, hőemelkedés, láz, ájulásszerű gyengeséggel és rossz közérzettel párosulva. Szerencsére amilyen viharos tünetekkel indul a betegség, olyan gyorsan is múlnak a tünetek és a beteg általában három nap után már egészen jól van, és már csak rossz emlék a két nappal ezelőtti borzalmasan rossz közérzet.

Nagyon fertőző betegségről van szó. Sokak szerint a világon ez a legfertőzőbb vírusbetegség. Már 3db vírus elegendő ahhoz, hogy bárkit megbetegítsen. A lappangási ideje a betegségnek rövid, alig néhány óra.

A vírus az egy éves gyermektől a 100 éves felnőttig bárkit megbetegíthet. A széklet és hányadék bőven tartalmazza, de a nyállal is terjed.

Gyógyszer ellene nincsen. A legfontosabb a megfelelő és gyors folyadék és só pótlása, ami ha szájon keresztül nem lehetséges, akkor infúzióban kell, hogy megtörténjen.

A tünetmentes beteg még legalább egy hétig sok vírust üríthet a székletével.

Nagyon fontos a betegség terjedésének megakadályozásában a  magas fokú személyi higiénia. 

A közös fürdőszoba és WC szinte biztos, hogy mindenkit megbetegít, aki azt használja. A szokásos fertőtlenítő szereket 5x-ös töménységben ajánlott ilyenkor használni. A fogkeféket azonnal ki kell dobni és újakat kell venni. A kézmosás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni!

A székletfogók teljesen haszontalanok és eredménytelenek, úgyhogy ne használjuk őket. Az első pár napban (amikor már kívánjuk az ételt) még célszerű könnyű, vegyes, tejmenetes diéta betartása, mert így érhetjük el leghamarabb a maradéktalan gyógyulást.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!