A megfelelő étrendet követve a Crohn betegség nyugalmi állapotba kerülhet. Alább megtudhatja, mik a kevés lerakódással járó étrend jellemzői, és azt, ezek hogyan segítik a Crohn betegség tüneteinek csökkentését.

A Crohn betegség nem gyógyítható, ám gyógyszeres kezeléssel és a megfelelő étrenddel elérhető és fenntartható a betegség nyugalmi állapota. Bár a megfelelő étrendnek fontos szerepe van a tünetek kezelésében, nem nyújt teljeskörű kezelést, a Crohn nem ilyen egyszerűen kezelhető állapot. 
 
A Crohn egy autoimmun betegség, amely az emésztőrendszert károsító gyulladást okoz. Kutatások azt sugallják, a Crohn kialakulásának genetikai okai is vannak, tehát ha családjában már volt valaki, aki ettől a betegségtől szenvedett, megvan rá az esély, hogy önnél is ki fog alakulni, ám az a mai napig nem tisztázott, miért támadja meg a szervezet saját szöveteit. Az egyetlen amit biztosan állítanak, hogy az ételeknek nincsen szerepe a gyulladás kialakításában.
 
A kevés lerakódással járó étrend
 
Ezt az étrendet úgy fejlesztették ki, hogy az étkezések a lehető legkevesebb nyomást helyezzenek az emésztőrendszerre. Hasonló az alacsony rosttartalmú étrendhez, azonban olyan ételeket is kizár, amelyek a bélösszehúzódásokat stimulálják. Az alapötlet szerint az ételek így lassabban jutnak át az emésztőcsatornán, növelve a tápanyagok felszívódásának esélyeit és csökkentve a hasmenés lehetőségét. 
 
Évtizedeken át az orvosok úgy tudták, az alacsony lerakódással járó étrend nem jó ebben a betgségben. Az 1990-es évek elején kutatásokkal kimutatták, hogy azok a Crohn betegek, akik étrendjük során a legtöbb kalóriát ilyen ételek fogyasztásával vitték be, sokkal nagyobb eséllyel érték el és tartották fent tünetszegény állapotukat.
 
Az étrendet természetesen személyre szabottan kell beállítani, arra odafigyelve, hogy a Crohn betegség mindenkinél más módon jelentkezik, sőt, ugyanazon személy is gyakran  átéli tünetei megváltozását. 
 
A vékonybél gyulladása miatt a szervezet nehezen vonja ki a szükséges tápanyagokat az ételekből, alultápláltságot okozva. Emiatt lehetséges, hogy a végbél összehúzódásait csökkentő gyógyszerek fogyasztása szükséges, vagy előfordulhat, hogy orvosa a vékonybél gyulladását csökkentő corticoszteriodok szedését is javasolja, amely segíti a belek működésének visszaállítását normálisra. Lehetséges, hogy görcsoldó vagy hasmenés csökkentő gyógyszerekre is szüksége lesz. 
 
Az alacsony lerakódással járó ételek
 
A tej és tejtermékek, valamint a magas rosttartalmú ételek és bizonyos szénhidrátok hasi görcsöket és hasmenést okozhatnak. Az alacsony lerakódással járó étrend lényege a magas rosttartalmú ételek kerülése, így a görcsök minimalizálása. A lerakódást az ételek meg nem emésztett része jelenti. Ha kevesebb élelmi rostot fogyaszt, kevesebb lerakódás keletkezik szervezetében, és széklete is kevesebb lesz. 
 
Az étrend során napi nem több, mint 7-10 gramm rost fogyasztandó. Ezzel szemben azok, akik nem szenvednek a belek gyulladásával járó betegségtől, nap 25-38 gramm rostot fogyasszanak, kortól és nemtől függően. Az étrendet csakis orvosi felügyelet mellett kövesse, az elfogyasztott ételek mennyiségét és típusát, valamint a diéta hosszát saját igényei figyelembe vételével alakítsa ki. Az alábbi tanácsokat figyelembe veheti az étrend kidolgozása során: 

Kerülendő ételek: 

    hüvelyesek,
    csonthéjasok, 
    olajos magvak, 
    a legtöbb nyers zöldség és gyümölcs, 
    a burgonyafélék héja, 
    popcorn, 
    kókusz, 
    a legtöbb teljes kiőrlésű termék, így a teljes kiőrlésű kenyerek és tészták is, 
    szárított gyümölcsök és bogyók, 
    tej és tejtermékek (néhány esetben fogyaszthat napi maximum két pohárnyi “sima” tejterméket, mint a joghurt, túró, vagy ricotta sajt)
    felvágottak, 
    magokat is tartalmazó zöldségszószok (például a paradicsomszósz), 
    fűszeres ételek és öntetek, 
    koffein. 
 
Fogyasztandó ételek
 
Az alacsony lerakódást okozó ételeket alaposan át kell főzni. Kerülje az olyan főzési módokat, mint a roston sütés, vagy a grillezés, amely kiszáríthatja vagy megkeményítheti az ételeket. A megfelelő elkészítési módok közé a párolás, főzés, forralás, vagy a mikróban elkészítés tartoznak. 
 
Az étrend megváltoztatása és széklete mennyiségének csökkentése székrekedést okozhat, ezért ennek elkerülése érdekében előfordulhat, hogy növelnie kell folyadékbevitelét, főképp vízfogyasztását. Ha betegsége nyugalmi állapotát hosszabb ideje sikerül fenntartania, orvosa a magasabb rosttartalmú ételek fokozatos visszavezetését javasolhatja. 
 
Az alábbi ételek fogyasztása ajánlott: 

    finomított szénhidrátok, mint a fehér kenyér, tésztafélék, fehér rizs, és finomított müzlifélék (kukoricapehely és rizspuffancs),
    rostcsökkentett gyümölcslevek, 
    leves alaplevek,
    nyers saláta, uborka, hagyma és cukkíni, 
    alaposan megfőzött vagy konzervzöldségek, héj és magok nélkül, mint a tökfélék, spenót, padlizsán, zöldbab, spárga, gyökérfélék, répa, és burgonya (semmiképp ne nyersen fogyassza a zöldségeket, csak alaposan megfőzve ajánlottak), 
    bizonyos nyers zöldségek, mint a sárgabarack, a banán, a sárgadinnye, a görögdinnye, a nektarin, a papaya, az őszibarack, és a szilva, 
    kis mennyiségű párolt gyümölcs, magok és héj nélkül, 
    alaposan megdarált, jól megfőtt húsfélék, 
    halak, tojás, és szárnyasok, 
    vaj, növényi olajok, margarin. 
 
Azt tartsa észben, hogy a gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, és hüvelyesek fontos antioxidánsokkal, fitotápanyagokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, és egyéb tápanyagokkal látják el szervezetét. Igyekezzen kiegyensúlyozott étrendet folytatni, mivel az alacsony lerakódással járó étrend előfordulhat, hogy nem biztosít szervezete számára elegendő mennyiségű C-vitamint, folsavat, kalciumot, és antioxidánsokat, amely összetevők elengedhetetlenül fontosak szervezete egészségének fenntartásához. Az étrend kiegészítők nem minden esetben megfelelőek a hiányzó tápanyagok pótlására.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!