A krónikus fájdalmak kezelése komplex feladat, hiszen egyszerre több, sokféle faktor vezethet kialakulásához és fennmaradásához. A közhiedelmekkel ellentétben a fájdalom nem az izmokban, csontban, vagy a kötőszövetben alakul ki, hanem az idegrendszerben. 

1.)    Fűzfa kéreg

Évezredek óta használják láz és gyulladás csökkentésére, erős fájdalomcsillapító. Napjainkban hátfájás, ízületi fájdalom, fejfájás, és gyulladásos megbetegedések kezelésére alkalmazzák. A fűzfa kéregben található szalicilt 1800-ban használták először, aszpirin előállítására. Habár nem olyan gyors hatású, mint az aszpirin, de hatása tovább tart borogatásával elkerülhetjük a káros mellékhatásokat.   

Ez azt jelenti, hogy a központi idegrendszerre pozitívan ható ételek és gyógynövények fogyasztása a fájdalom megszüntetésének leghatékonyabb módja. Íme a legjobb, krónikus fájdalmat megszüntető, természetes gyógymódok:

2.)    Cannabis

Pszichoaktív hatása mellett a cannabisban található tetrahidrocannabiol (THC) erős fájdalomcsillapító szer. Kutatások bizonyítják, hogy mellékhatások nélkül csökkenti az idegi fájdalmakat. A növény leveleiből kinyerhető levet fogyasztva csökkenthetőek, és visszafordíthatóak a krónikus fájdalmak és betegségek. 

3.)    Kurkuma 

Az egyik legerősebb ismert gyulladáscsökkentő, sikeresen gyógyítja az ízületi gyulladást, a köszvényt, az autoimmun betegségeket, az ülőideg gyulladást, és egyéb gyulladásos megbetegedéseket. Nem a fájdalmat kezeli, hanem a fájdalmat kiváltó gyulladást csillapítja, ilyen módon a fájdalmat is megszünteti. 

4.)    Kava kava

A Csendes-óceáni szigetlakók régóta fogyasztják a növényt nyugtató hatása miatt. Idegességre, feszültségre is pozitív hatásai vannak, megnyugtatja az izmokat és a fájdalmat is csökkenti. Mentális és fizikai nyugodtságot okoz, amely tulajdonsága rendkívül hasznos a krónikus fájdalmak megszüntetéséért, főleg ha a fájdalom fiziológiás eredetű.

5.)    Vízmelléki csukóka

Az Észak-amerikai növényt több mint 200 éve alkalmazzák feszültség, görcs, és fájdalom csillapítására. A növény Kínában őshonos rokona az allergiákat, fertőzéseket, gyulladásokat, fejfájást, és a rákos megbetegedéseket gyógyíthatja. Mindkét növény alkalmas a krónikus fájdalmak megszüntetésére. 

6.)    Valerián

A csukókával gyakran összekevert növény, amelyet gyakran az alvás segítésére fogyasztanak nyugtató hatása miatt. A feszültség és a fiziológiás stressz oldására is remek gyógyír, valamint a depresszió, izom- és ízületi fájdalom, fejfájás, és a menstruációs görcsök gyógyítására is alkalmas. 

7.)    Ördögköröm

Az Afrikában őshonos növény az ízületi fájdalmak, hátfájás, derékfájás, térdfájás, és csípőfájdalmak gyógyítója. Terápiás alkalmazással tíz nap alatt megszűnteti a krónikus fájdalmat, mellékhatások nélkül. Nonszteroidokat tartalmazó gyulladáscsökkentő gyógyszerek helyett is alkalmazható (mint az acetaminophen és az ibuprofen). 

8.)    Magnézium

Izomfájás és idegi fájdalmak hatékony megszüntetője, az agyi NMDA kemikália egyensúlyi szintjét állítja vissza, amely az idegrendszer fájdalomérzet továbbításáért felelős. A magnéziumhiány gyakran együtt jár fájdalomérzettel, illetve felerősíti a fájdalomérzetet, tehát csupán a magnézium pótlásával jelentősen csökkenthető a fájdalom.  

9.)    D-vitamin

A D-vitamin hiány gyakran társul krónikus megbetegedésekkel. A vitaminhiánnyal küszködő betegek esetében kutatások szerint kétszer annyi fájdalomcsillapító gyógyszer fogyasztása szükséges, mint a megfelelő vitaminszinttel rendelkezőeknél. A krónikus fájdalom megszüntetésére tehát lehet, hogy elegendő a megfelelő D-vitamin szint fenntartása, és elegendő idő töltése természetes napfényben.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!