Ételek, amelyek csökkenthetik a Crohn betegség okozta tüneteket

Alább azokat az ételeket találja, amelyeket a Crohn betegségben szenvedők nagy része ajánl. Ha egy vagy több ilyen ételt fogyaszt a betegség fellángolásakor, csökkentheti tünetei súlyosságát és fájdalommentesebb életet élhet. Biztos sikert nem garantálnak ezek az ételek sem, de mindenképpen megéri utánajárni és kipróbálni. 

Az ételek, amelyeket fogyaszt, befolyásolhatják Crohn betegsége tüneteinek súlyosságát. A betegségben szenvedők számára bizonyos ételek kiváltják a tüneteket, más ételek pedig segítik a tünetek csökkentését. Azonban mint a tüneteket kiváltó, mind a csökkentő ételek egyénenként változnak. Ami valakinek működik, másoknál lehet, hogy nem lesz hatással, sőt, az is lehet, hogy csak súlyosbítja a tüneteket.

1.    Joghurt

Az élőkultúrás joghurtok fogyasztása jótékony hatással lehet a fellángoló Crohn betegség tüneteire. Az ilyenfajta joghurtokban található probiotikumok segítik a bélrendszer gyógyítását. Akkor azonban inkább kerülje a joghurtféléket, ha úgy tapasztalja, nehezen emészti a tejfehérjéket, hiszen ilyen esetben fogyasztásával csak rontja a Crohn betegségre jellemző hasmenéses és gázképződéssel járó tüneteket.

2.    Olajos hal

Az olajos halak, mint a lazac, tonhal, és hering csökkenthetik a Crohn betegség tüneteit. Ezek a halak ugyanis omega-3 zsírsavakat tartalmaznak, amelyek gyulladáscsökkentő hatásuk miatt segítik a legrosszabb tüneteket okozó gyulladás megszüntetését. 

3.    Zöldségek és gyümölcsök

A sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrend segítheti a tünetek csökkentését. Azonban ha úgy érzi, a nyers gyümölcsök csak súlyosbítják tüneteit, próbálkozzon meg az édesítőszer mentes almaszósszal és a banánnal. Mindkét étel remek hatással van szervezetére és egészséges módon elégítik ki édesség iránti vágyait. 

4.    Főtt répa

A legtöbb Crohn betegségben szenvedő számára a répafélék remek választásnak bizonyulnak. Tápanyagtartalmuk magas, ám a betegség tüneteit nem súlyosbítják. A Crohn betegség tüneteinek fellángolása alatt mindenképpen süsse meg a zöldséget, amíg azok puhák lesznek, hiszen a főtt répát nem csak egyszerűbb megemészteni, de antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek segíthetik a tünetek csökkentését. 

5.    Sajt

A sajtok fogyasztásával kalciumot juttathat szervezetébe, és nem kell kitennie azt a tej okozta esetleges mellékhatásoknak. Ahogy azt fentebb már olvashatta, néhány Crohn betegségben szenvedő számára a tejtermékek fogyasztása, így a sajtfélék is megterhelhetik az emésztőrendszert. Bizonyos sajtok, mint a svájci sajt és a cheddar kisebb mennyiségű laktózt tartalmaz, így inkább azokat fogyassza. A sajt tartalmú zsíros ételeket azonban jobb ha kerüli, így csökkentheti a hasmenés és a gázképződés kockázatát. 

6.    Gabonapelyhek

Ha Crohn betegségben szenved, jobb, ha kerüli a magas rosttartalmú gabonapelyheket, főképp a teljes kiőrlésű vagy a teljes gabonát tartalmazó fajtákat. Azonban bizonyos alacsonyabb rosttartalmú gabonapelyhek segítik a megfelelő mennyiségű tápanyag biztosítását szervezete számára. Ezek közé főképp a finomított gabonapelyhek tartoznak, mint a Cream of Wheat, és a száraz gabonapelyhek, mint a Special K, a Corn Flakes, vagy a Rice Krispies. 

7.    Folyékony étkezések

A magas kalóriatartalmú tápanyagformulák fogyasztása, mint az Ensure, jó választás lehet Crohn betegsége fellángolásakor. Ezeket a shake-ket sokféle ízben megtalálhatja, és minden olyan tápanyagot tartalmaznak, amelyeket tünetei miatt nem tud fogyasztani. Emellett segíti energiaszintje növelését és immunrendszere erősítését, így segíti szervezete természetes egyensúlyának visszaállítását. Ha úgy érzi, híznia kellene, olyan formulákat is találhat, amelyek ebben segítenek. Azt azonban tartsa szem előtt, hogy a legtöbb ilyen tápanyag tejtermékeket is tartalmaz, amelyek lehetséges, hogy nem felelnek meg önnek.

8.    Alacsony rosttartalmú ételek és étrendkiegészítők

Ha étrendje megváltoztatásával szeretné kordában tartani Crohn betegsége tüneteit, alacsony rosttartalmú és vízben oldódó rostokat tartalmazó ételeket fogyasszon, hiszen ezek az ételek kevésbé terhelik meg emésztőrendszerét. Betegsége fellángolásakor vitaminokat és étrendkiegészítőket is szedhet, amelyek elegendő tápanyagot biztosítanak szervezete számára a gyulladás leküzdéséhez. 
Mindenképpen konzultáljon orvosával ha szeretné megváltoztatni étrendjét vagy étrendkiegészítőket szeretne fogyasztani. Orvosa előfordulhat, hogy továbbküldi egy dietetikushoz, aki segítséget tud nyújtani étrendje megtervezésében. 

9.    Burgonyafélék

Kerülje a magas rosttartalmú héjat, hiszen azok csak súlyosbíthatják tüneteit, ám bátran fogyassza a héjától megfosztott burgonyaféléket. A banánhoz hasonlóan a burgonya remek káliumforrás, amely segíti szervezete vízháztartásánank fenntartását miközben szervezete a gyulladással küzd.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!