A lenmag ovális alakú, lapos, sima, kemény héjú és az egyik végén hegyes.

1. Sok rostot tartalmaz:

Nehéz olyan táplálékot találni, ami oldható és nem oldódó rostokat is tartalmaz, de a lenmag szerencsére pont ilyen. A lenmag csökkenti a koleszterinszintet és vércukor-szintet, valamint elengedhetetlen a belek megfelelő működéséhez. A lenmaggal kezelhetőek bizonyos típusú rákok, így például nőknél csökkenti a mellrák és hőhullámok, a férfiaknál pedig a prosztatarák kialakulásának esélyét.

A lenmag és a lenmagolaj egyik előnye, hogy nagyon könnyen beépíthetőek az étrendbe.

2. Tápanyag:

A lenmag nagy mennyiségben tartalmaz B-vitamint, magnéziumot és mangánt, amelyek a szervezet megfelelő működéséhez szükségesek.

3. Gazdag fitovegyületekben:

A lenmag sok fitovegyületet és antioxidánst tartalmaz. A lenmag kiváló lignán-forrás, ami a női hormonok egyensúlyban tartásáért felelős. Ezenkívül a lignán növeli a termékenységet, csökkenti a menopauzát megelőző tüneteket és megelőzi a mellrákot.

4. Szívbetegségek:

Az olyan étrend, amely gazdag gyümölcsökben, zöldségekben és teljes kiőrlésű termékekben, stb. csökkenti a szívroham és az agyvérzés kockázatát. A lenmag fogyasztása ezért tovább csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Ezenkívül csökkenti a „rossz” koleszterin-szintet és növeli a „jó” koleszterin szintjét.

5. A menopauza tünetei:

Egy nemrégiben elkészült tanulmány szerint, a menopauza tüneteire a lenmag a hormonpótló terápiához hasonlóan hat: csökkenti az olyan enyhébb tüneteket, mint a hőhullámok, hangulatingadozások és hüvelyszárazság.

6. Magas koleszterin:

Azok szervezete, akik a Földközi-tengeri diétát követik, gazdag „jó” koleszterinben. Ez az étrend omega-3, omega-6 és omega-9 zsírsavakat tartalmaz, illetve teljes kiőrlésű termékeket, zöldségeket, gyümölcsöket, halat és szárnyasokat, illetve lenmagot és lenmagolajat.

7. Lignán:

A lenmag lignánoknak nevezett vegyületeket tartalmaz, amely megvédik a szervezetet a ráktól
Állatokon végzett tanulmányok azt bizonyították, hogy a lignánok csökkentik a végbélben található tumoros sejtek növekedését. Más tanulmányok szerint a lenmag csökkenti az abnormális sejtnövekedés mértékét, ami nagy szerepet játszik a végbélrák kialakulásában. Ezeket azonban embereken még nem vizsgálták.

8. Cukorbetegség:

A napi lenmag bevitel mérsékelten javítja a cukorbetegségtől szenvedő emberek vércukor-szintjét. A lignánok a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását is megelőzik.

9. Immunitás:

A lenmagolaj a leggazdagabb olaj omega-3 és omega-6 zsírsavakban. Az omega-3 zsírsav és a lignánok megfelelő immunitást biztosítanak a szervezetnek és felveszik a harcot az idegen anyagokkal.

10. Székrekedés:

A lenmag és a lenmagolaj természetes hashajtó, ami megszabadít a székrekedéstől és nincs semmilyen káros mellékhatása sem.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!