Azt már régóta tudjuk, hogy azoknál, akik nagyobb mennyiségben fogyasztanak telítetlen zsírokat, nagyobb arányban fordul elő a nem alkohol okozta zsírmáj kialakulása.

A nem alkoholos eredetű zsírmáj, ahogy arra az elnevezése is utal, egy olyan állapot, amikor túlzott mennyiségű zsírszövet halmozódik fel a májban olyan embereknél, akik csak keveset vagy egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt.

Ez a típusú májkárosodás főleg a 40 és 60 év közötti betegeket érinti, különösen azokat, akik el vannak hízva és maradandó károsodást okozhat a máj szöveteiben és ami a legrosszabb, hogy májelégtelenséghez is vezethet.

A nem alkoholos eredetű zsírmáj elsődleges jellemzője, hogy nagyobb mennyiségű zsírszövet halmozódik fel a májban, melyhez gyakran inzulin rezisztencia is párosul, ami növeli a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a szív és érrendszeri megbetegedések rizikóját.

Mivel fejlett világunkban az elhízás népbetegségnek számít és szinte megállíthatatlanul tör előre, sok szakértő szerint a közeljövőben a nem alkoholos eredetű zsírmáj lesz a máj transzplantációk elsődleges kiváltó oka. 

Már ma is a leggyakoribb krónikus májbetegségnek számít, a nyugati civilizáció kb. 20-30%-át érinti, a kórosan elhízottak pedig 90%-át. 

Egyértelműen kimondható tehát, hogy ez a betegség az elhízott emberek betegsége. 

Sajnos ma még nem ismerjük annak pontos mechanizmusát, hogy a magas zsírtartalmú táplálkozás, hogyan vezet ezen májkárosodás kialakulásához, így azt sem tudjuk pontosan, hogy néhány kifejezetten sok zsírt fogyasztó embernél miért nem alakul ki, míg néhányaknál, akik egészségesen táplálkoznak pedig miért igen. 

A témában elvégzett kutatások azonban egyértelműen rámutattak arra, hogy a magas telített zsírtartalmú táplálkozás növeli az inzulin rezisztenciát, elősegíti a kóros zsírszövet felhalmozódását a májban, így hozzájárul a zsírmáj kialakulásához.

A férfiak egyébként jobban tolerálják a nagyobb mennyiségű telített zsír bevitelét, mint a nők.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!