Azoknak, akik cöliákiában, azaz glutén érzékenységben (lisztérzékenység) szenvednek, egyértelműen tartaniuk kell a gluténmentes diétát. Nagyon sokan azonban divatból nem fogyasztanak glutént, annak ellenére, hogy a glutén fogyasztás náluk nem okoz semmilyen negatív hatást. Egy friss kutatásból azonban az derül ki, hogy a nem glutén érzékenyeknél az alacsony glutén fogyasztás megnövelheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

A glutén egy olyan fehérje, ami a búzában, árpában, rozsban, ezáltal a péksütemények többségében is megtalálható.

A glutén érzékeny autoimmun betegeknél a glutén bevitel hatására az immunrendszer tévesen megtámadja a vékonybeleket és súlyos tüneteket okoz.

Az utóbbi időben több táplálkozási szakértő is előszeretettel javasolta egészséges embereknek a teljesen glutén-mentes táplálkozást. Mások kiegyensúlyozott, zöldségekben, gyümölcsökben és teljes kiőrlésű gabonákban gazdag étrendet ajánlanak.

Az American Heart Association's Epidemiology and Prevention/Lifestyle c. szaklapban megjelent tanulmány eredményei szerint az alacsony mennyiségű gluténfogyasztás nem glutén érzékeny emberek esetén megnöveli a 2-es típusú diabétesz gyakoriságát.

A kutatók tanulmányukban a gluténfogyasztás és a cukorbetegség közötti kapcsolatot vizsgálták. Megállapították, hogy a gluténmentes ételek rost és más mikrotápanyag tartalma általában alacsonyabb, ezáltal kevésbé táplálóak, ellenben igen drágák.

Valószínűleg ez a különbség okozza azt, hogy a vizsgálatban résztvevő legnagyobb mennyiségű glutént fogyasztó csoportnál (több, mint napi 12g) 13%-kal alacsonyabb volt a 2-es típusú cukorbetegség előfordulása, mint a legkisebb mennyiséget fogyasztó csoport (napi 4g-nál kevesebb glutén) esetében.

A legkevesebb glutént fogyasztó csoport esetében a rostbevitel alacsonyabb volt, a rostoknak pedig fontos szerepük van a cukorbetegség megelőzésében.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!