A legtöbben úgy gondolják, hogy a vakbélgyulladás tipikusan az az állapot, melynek tüneteit mindenki képes észrevenni, hiszen jellemző tünete a gyomor jobb-alsó részén kialakuló fájdalom. És valóban, a köldök környékén kialakuló, majd a jobb alsó kvadránsba terjedő fájdalom nagy valószínűséggel utalhat vakbélgyulladásra.

A hasi fájdalom a vakbélgyulladás legjellemzőbb tünete, azonban a kifejezetten a has jobb oldalára fókuszálódó fájdalom már csak a vakbélgyulladásos betegek felénél jelentkezik. 

Éppen azért a hasi fájdalom mellett további 5 tünetre is oda kell figyelni, ami ha megjelenik a fájdalom mellett, akkor nagyobb valószínűséggel utal a vakbélgyulladás kialakulására. 

A korai felismerésnek azért is nagy a jelentősége, mert néha az operáció elkerülhető, ha időben megszületik a diagnózis (antibiotikumos kezelés). 

Szóval, nézzük meg, melyek azok a tünetek, amik a hasi fájdalom mellett megjelenhetnek és amikre feltétlenül oda kell figyelnünk.

1, Étvágytalanság

A vakbélgyulladásban szenvedő betegek 74-78%-a veszíti el az étvágyát.

2, Hányás

A vakbélgyulladásra jellemző, hogy a hányást mindig hasi fájdalom követi.

3, Székrekedés

Mivel a vakbélgyulladás az emésztőrendszer betegsége, hatással lehet az emésztés folyamatára, így okozhat székrekedést is, de akár hasmenés is lehet a következménye.

4, Láz

A láz a vakbélgyulladás előrehaladott stádiumában szokott kialakulni, ezért ha a hasi fájdalom mellé láz is társul, minél előbb szakemberhez kell fordulni. 

5, Rossz közérzet

A rossz közérzet a vakbélgyulladásos betegek szintén jelentős részénél kialakul.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a vakbélgyulladás egy súlyos állapot, ami mindenképpen orvosi beavatkozást igényel, ennek hiánya a beteg halálával is végződhet. Ezért mindenképpen figyeljünk oda a fenti tünetekre!

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!