5 éves gyermek hasi fájdalommal, hányingerrel és lázzal. A tünetek utalhatnak vakbélgyulladásra, vagy számos más egészségügyi problémára. A gyermek kezelőorvosa hogyan döntse el, hogy a gyermeket sürgős műtétre küldje, vagy várjon és megfigyelje állapotát? Ez utóbbi esetben lehet, hogy időzített bomba ketyeg a gyermek szervezetében, hiszen ha a vakbél perforálódik, akár életveszélyes állapotot is eredményezhet. Ezzel a klasszikus dilemmával kell szembenéznie a kezelőorvosnak.

Kutatók egy csoportja azt figyelte meg, hogy az akut vakbélgyulladás leggyakoribb és legárulkodóbb tünete a láz mellett a visszatérő fáradtság és a fájdalom, mely a has környékén jelentkezik (közvetlenül a nyomás megszüntetése után), valamint a gyulladást egyértelműen jelzi az emelkedett fehérvérsejt szám. 

A vakbél a vastagbélhez csatlakozó féregnyúlvány, melynek gyulladása és perforációja életveszélyes állapothoz vezethet. A vakbélgyulladás egyetlen 100%-os és végleges megoldása a sebészeti beavatkozás. Az esetek kb. egyharmadánál történik meg a perforáció még a kórházba érés előtt. Késlekedni veszélyes!

A felnőtteknél tapasztalt tünetek (étvágytalanság, hányinger, hányás) tehát nem feltétlenül jelzik előre a betegséget gyermekeknél is. 

A vakbélgyulladás tiniknél és a 20-as éveikben járó fiataloknál a leggyakoribb. ( de 80 év feletti betegnél is gondolni kell a lehetőségre!)Azonban a vakbél perforálása a 4 év alatti gyermekeknél a leginkább jellemző. Ebben az életkorban az esetek több mint 80%-ában következik be a perforáció, ennek oka részben az, hogy ezeknél a gyerekeknél kevésbé markánsan jelentkeznek a klasszikus tünetek, így a kezelőorvosok gyakran elhibázzák, vagy csak késve állítják fel a diagnózist. 

Fontos tehát tisztában lenni azzal, hogy gyermekeknél a vakbélgyulladás tünetei eltérnek a felnőtteknél tapasztalt tünetektől. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!