Rákkutatók szerint minden 20. embernél fenn áll az esélye annak, hogy élete során kialakul nála vastagbél vagy végbélrák. A bélrákok kialakulásának pontos okát még ma sem ismerjük, de úgy gondoljuk, hogy a betegség kezdetén az egészséges sejtek abnormálissá válnak, elkezdenek növekedni és a vastagbél belső falán polipokat formálnak. A nem kezelt polipok pedig elrákosodhatnak.

Számos tényező növelheti a vastagbél és végbélrák kialakulásának esélyét, többek között az életkor, bizonyos bélbetegségek, genetikai tényezők, elhízás, dohányzás, túlzott alkohol bevitel, mozgásszegény életmód, 2-es típusú cukorbetegség, magas feldolgozottságú ételek fogyasztása, stb.

A vastagbélrák kezelése meglehetősen nehézzé válik, ha a rák átterjed más szervekre is. Ezért különösen fontos a korai diagnózis, annak érdekében pedig ismerni kell a betegség korai jeleit. 

A vastagbélrák fontos jelei, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni

1, Székrekedés

Több korábbi tanulmány eredményei is azt mutatták, hogy kapcsolat van a vastagbélrák kialakulása és a székrekedés, valamint a hashajtók használata között. A vastagélben kialakuló tumor gátolhatja a széklet mozgását a belekben, s ez székrekedéshez vezethet. Ha nem megfelelő a bélmozgása és gyakori önnél a székrekedés, konzultáljon kezelőorvosával, hogy meg tudja találni annak pontos okát.

2, Hasmenés

A heteken át tartó, folyamatosan visszatérő hasmenés a vastagbélrák korai jele is lehet. Ha a daganat gátolja a belek normális működését, akár felváltva jelentkezhet hasmenés és székrekedés. Emellett tapasztalhat gyakori gázképződést, hasi fájdalmat, hányingert és hányást. 

3, Véres széklet

A véres székletet okozhatja aranyér is, de ilyenkor a széklet pirossá válik. Ezzel szemben a sötét vörös vagy fekete vér a székleten a vastagbél vagy végbélrák tünete is lehet.

4, Állandó bélmozgás érzet

Ha állandó székelési ingere van, de nem tudja üríteni székletét, az nem túl jó jel. Ez az érzés székelés után is előfordulhat. 

A székelési szokásokban történő változások akár vastagbélrákra is utalhatnak. Ez általában akkor fordul elő, ha a daganat elzárja a belet és megakadályozza a széklet teljes kiürülését. 

5, Keskeny széklet

A vékony, keskeny széklet a vastagbélrák egyik figyelmeztető jele lehet. A bélben elhelyezkedő daganat részben elzárja a széklet útját, így a széklet kedkennyé, vékonnyá válik. 

6, Hasi fájdalom

Az alhasi fájdalom az emésztőrendszerben kialakuló daganatok korai jele is lehet. 

A bélben kialakuló daganat gátolhatja a vér áramlását, ami erős alhasi fájdalomhoz is vezethet. Ha a fájdalom 2-3 napnál tovább fennáll, mindenképpen konzultáljon szakorvossal. 

7, Megmagyarázhatatlan vérszegénység

A vérző béldaganat hatására vashiányos anémia alakulhat ki a folyamatos vérveszteség miatt. Ennek hatására a vörösvértestek száma lecsökken a szervezetben. 

8, Megmagyarázhatatlan súlyvesztés

A minden ok nélkül kialakuló fogyás gyakran valamilyen rákos betegség jele. A tumor növekedésével étvágytalanság, anyagcserezavar és fogyás alakulhat ki. 

9, Gyengeség és fáradtság

A nagyobb méretű polipok vagy daganatok a vastagbélben vashiányos anémiát okozhatnak, melynek során csökken az oxigén mennyisége a vérben, ami fáradtsághoz és gyengeséghez vezet. 

10, Gázképződés és puffadás

Vastagbélrák során gyakran előfordul túlzott gázképződés, puffadás, melynek mértéke attól függ, hogy a daganat mennyire zárja el a belet. Gyakori puffadás esetén érdemes kivizsgáltatni, hogy mi okozza a kellemetlen tüneteket. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!