A hepatitis C vírus szexuális úton terjed vagy a beteg vérével való közvetlen kontamináció révén.

Kb. 130 millió ember szenved ebben a betegségben. Sajnos a spontán gyógyulása nagyon ritka és az esetek többségében néhány évtizeden belül kialakul a májzsugorodás és ebből nagyon gyakran a májrák.

Jó és biztonságos oltóanyaggal rendelkezünk a Hepatitis A és B vírussal szemben, míg a C vírus ellen ma még hatékony oltóanyagunk nincsen.

Ma már léteznek nagyon drága és hatékony antivirális kombinációk, amiket tartósan és időben adva a betegek, ha a terápiát idejében elkezdték, 80% feletti sikerrátával gyógyíthatók. A régebbi kombinációkkal ezek az eredmények alig érték el az 50%-ot. Az új vírus ellenes kombináció odaítélése részben szakmai, részben financiális szempontok alapján történik nálunk.

De úgy tűnik fény villant fel az alagút mélyén. Oxfordi kutatók egy olyan vakcinát fejlesztettek ki a hepatitis C vírussal szemben, ami már a humán kipróbálás szakaszában jár. 
Nem rég kezdődtek a fázis 2 kísérletek, amik kb. 2 évig tartanak. Ha ezek is sikeresek lesznek, 2016-tól a fázis 3 következik, ami a gyakorlatban már azt jelenti, hogy a kiterjedt használata már engedélyezett szoros ellenőrzés mellett. Sajnos a már megbetegedetteken ez az oltóanyag már nem segít, de a jövőben talán megszabadulhatunk ettől a súlyos betegségtől.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!