Ezalatt az idő alatt kialakult egy majdnem csak az emberekben megtalálható bélbaktérium, amely könnyedén átrágja magát az ezekben az ételekben található élesztőn.

A kutatást a nagy-britanniai Newcastle egyetemen és a michigani Orvstudományi egyetemen végezték. A kutatás eredményeit a Nature magazinban publikálták, a cikkben arra keresték a választ, melyek azok a komplex mechanizmuusok, amelyek során egy átlagos, emberi bélbaktérium képes megtalálni és bekebelezni a szénhidrátokban található élesztőt. 

Új kutatások szerint ez a baktérium adhatja az új gyógymódok alapját, amellyel a gombás fertőzéseket, és az autoimmun betegségeket szeretnék gyógyítani, mint amilyen a Crohn betegség is.

Ezek a mannan nevű szénhidrátok az élesztő sejtfalából származnak, és általában a különféle erjesztett ételekben és italokban találhatóak meg, mint a kenyérfélék, a sör, a bor, vagy a szója szósz. Azonban néhány kutatás azt állítja, hogy a mannan néhány esetben káros hatással lehet az emberi egészségre.

Korábban a kutatók azt hitték, hogy a mannan lebontását az egyszerű bélbaktérium „újrahasznosító” tulajdonságának köszönhetik. Ez a folyamat során a szénhidrátokat tartalmazó sejtek folyamatosan szétbomlanak és megújulnak, amely folyamat épen és egészségesen tartja a bélsatorna belső falát. 

Ehelyett azonban a kutatók azt fedezték fel, hogy csupán egy, az emberi bélben megtalálható baktérium, a Bacteroides thetaiotomicron felelős a kenyérrel és sörrel elfogyasztott élesztő felkutatásáért és lebontásáért. 

Eric Martens, PhD., a michigani egyetem Mikrobiológiai és Immunológiai tanszékének kutatója és a cikk egyik szerzője szerint a kutatás (amely során laboratóriumi egerek kontrollált étrendjét vizsgálták, az étrend 50%-ban élesztős kenyérből állt) egyik nagy meglepetése az volt, ahogy a B. thetaiotaomicron finoman hangolódott és megtanulta felismerni a komplex élesztő szénhidrátokat, amelyeket a sörben, borban, és kenyérfélékben is megtalálhat. 

A kutatás során a szerzők azt fedezték fel, hogy a mindenevő étrendet folytatók szervezetében a gazdatestnek szüksége van egy olyan baktériumra, amely könnyen és gyorsan alkalmazkodik az elérhető tápanyagokhoz. Ezért az emberi szervezet olyan enzimeket termel, amelyek az emberi étrend fő összetevőit, mint amilyen a keményítő is, támadják meg. Az olyan baktériumok, mint a B. thetaiotaomicron is, arra fejlődtek ki, hogy megtámadják a ritkán előforduló, nagyon összetett étkezési glikánokat, amelyeket a legtöbb élőlény nem képes megemészteni. 

Az elfogyasztott élesztő „hatással van a bélbaktérium fiziológiájára”

Dr. Martens szerint „még az a kis mennyiségű élesztő is, amit általában elfogyasztunk, elegendő mennyiség ahhoz, hogy befolyásolja a szervezetre pozitív hatással bíró bélbaktériumok fiziológiáját.”   

Dr. Martens és munkatársai hisznek abban, hogy a B. thetaiotaomicron élesztő lebontó hatásának felfedezése felgyorsíthatja a prebiotikus gyógyszerek kifejlesztését, amelyekkel a bélproblémákat és autoimmun betegségeket szeretnék gyógyítani. Ezt azért hiszik így, mert a glikánok, amelyek mannan tartalmú cukrok, jelen vannak az autoimmun betegek szervezetében, tehát a Crohn betegségben szenvedők szervezetében is. 

Ezt Harry Gilbert, PhD., a cikk társszerzője és a newcastle-i egyetem biokémiai professzora a következőképp magyarázza: 

„Az emberek nagyon kíváncsiak az olyan étrendekre, amelyek során a szervezetre pozitív hatással bíró bélbaktériumok nagy szerepet kapnak. Amikor egy bizonyos baktérium domináns szerepet kap a bélben, a mikroorganizmusok képesek olyan molekulákat termelni, amelyek pozitívan hatnak egészségi állapotára. 

Minél többet tudunk az összetett glikánok lebontási folyamatáról, annál könnyebben tudunk olyan prebiotikumokat előállítani, amelyek bizonyos az egészségre jótékony hatással bíró baktériumok szaporodását és növekedését segítik.”

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!