Az irritábilis bélszindróma (IBS) egy kellemetlen betegség, amelyet a belek zaklatott mozgása jellemez. Néhány beteg hasmenéstől szenved, míg mások székrekedéssel küszködnek. A görcsök és a hasi fájdalom elviselhetetlenné teszik a mindennapi teendőket.

Az orvosi beavatkozás elengedhetetlen az IBS gyógyításában, ám azt tudta, hogy bizonyos étrendek csökkenthetik panaszait? Fedezze fel a leggyakrabban folytatott étrendeket és szabaduljon meg a kínos tünetektől, amelyek miatt nem tud normális életet élni. 

1.    Magas rosttartalmú étrend

A rost adja a széklet térfogatát, amely segíti a mozgásban. Egy átlagos felnőtt számára az ajánlott napi rostmennyiség 22 és 35 gramm között van. Bár ez egyszerűnek tűnik, a Nemzeti Emésztési Rendellenességek Információs Központja szerint a legtöbben napi 5-14 gramm rostot fogyasztanak el. 
A rostban gazdag ételek, mint a gyümölcsök, zöldségek, és teljes kiőrlésű gabonák segítik a székrekedés elmulasztását. Ha a megnövelt rostbevitel miatt puffadást érzékel, igyekezzen csak vízben oldódó rostokat fogyasztani, amelyeket gyümölcsökben és zöldségekben találhat meg, és a gabonákat kerülje. 

2.    Alacsony rosttartalmú étrend

Míg néhány IBS-es beteg számára a rostok segíthetik tüneteik csökkentését, mások számára épp ellenkező hatással vannak, főképp ha gyakran van hasmenése és szélgörcsökkel küszködik. Mielőtt teljesen kizárná étrendjéből a rostanyagokat, koncentráljon a vízben oldódó rostokra, mint az almafélék, a bogyós gyümölcsök, a répafélék, és a zabkása. Ezek a rostok feloldódnak, így nem okoznak olyan tüneteket, mint a nem oldódó rostok. Ezek a teljes kiőrlésű gabonákban, magvakban, paradicsomban, mazsolában, brokkoliban, és káposztafélékben találhatóak. 
A tünetek csökkentése érdekében étkezések előtt fél órával hasmenés megelőző gyógyszereket is bevehet. Ez a módszer főképp akkor segíthet, ha étteremben vagy menet közben eszik, azonban ezt a szokást ne tegye rendszeressé.

3.    Gluténmentes étrend

A glutén egy kenyérfélékben és tésztákban található fehérje. Ez a fehérje károsíthatja a gluténérzékenyek beleit, akik körében az IBS sem ritka jelenség. Ilyen esetekben a gluténmentes étrend követése ajánlott. 

Vonja ki étrendjéből az árpát, zabot, és búzát, majd figyelje meg, javulás tapasztalható-e bélrendszeri problémáiban. Ha rajong a kenyérfélékért és a tésztákért, ne csüggedjen, az egészséges életmódra szakosodott üzletekben könnyedén beszerezjeti kedvenc gluténmentes péksüteményeit.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!