Mindenki átél valamilyen szintű bélrendszeri kellemetlenséget élete során. Azonban azok, akik irritábilis bélszindrómában (IBS) szenvednek, gyakrabban, legalább havonta egyszer találkoznak ezzel a problémával, ráadásul a tünetek a legtöbbször arra utaló ok nélkül jelentkeznek. Bár az IBS nem életveszélyes betegség, nagy mértékben csökkentheti életszínvonalát, veszélyeztetve állását és szociális életét is.

Az IBS tünetei betegenként változóak. A legtöbben görcsöket, puffadást, és hasi kellemetlenséget éreznek. Míg néhány beteg székrekedéstől szenved, mások hasmenéssel küzdenek, de az is előfordulhat, hogy a két állapot egymást váltva jelentkezik. 

Az orvosok négy altípusra osztották az állapotot, a betegség során megfigyelt széklet állapota szerint. Ha tudja, milyen típusú IBS-től szenved, sokat tud segíteni orvosának a betegség fellángolásait kiváltó okok megtalálásában és a megfelelő gyógyszer felfedezésében. 

IBS és székrekedés 

Ez azokat a betegeket jelenti, akik széklete az esetek 25%-ában kemény, az is előfordulhat, hogy a székelés fájdalmas. Emellett hasmenést vagy vizes székletet nem produkálnak túl gyakran (általában kevesebb, mint az esetek 25%-ában).

Az orvosok ilyen esetben több rostanyag fogyasztását javasolhatják a székrekedés megszüntetésére. Egyen több teljes kiőrlésű gabonát, vagy fogyasszon étrendkiegészítőket. Az extra mennyiségű rostanyag segíti a széklet puhítását és így a székelés megkönnyítését. 

IBS és hasmenés

Ez a kategória épp az előző ellentéte. A hasmenéses IBS-ben szenvedők az esetek több, mint 25%-ában hasmenéstől szenvednek, vagy székletük laza és vizes. Nem gyakran szenvednek székrekedéstől és székelési nehézségektől. 

Több módon is csökkenthető a hasmenés. Orvosa lehet, hogy azt javasolja, egyen gyakrabban, ám kisebb adagokat. Lehetséges, hogy ételérzékenységi vizsgálatokat is elvégeznek majd. Néhány beteg esetében a tejtermékek, fűszeres ételek, és mesterséges édesítőszereket tartalmazó ételek okozhatnak lazább székletet. 

Vegyes IBS

Bizonyos betegek nem esnek a fenti kategóriák egyikébe sem. Ők ugyanolyan mértékben szenvednek a hasmenéstől, mint a székrekedéstől, mindkét esetben gyakrabban jelentkeznek a panaszok az esetek 25%-ánál. Ebben az esetben nagyon fontos mindkét szélsőség kiváltó okainak felfedezése és az egyensúly megtalálása, hogy az egyik tünet kezelése ne okozza a másik tünet súlyosbodását. 

Az érzékenységek felfedezése mellett próbálkozzon még: 

    étrendje megfelelő változtatásával,
    a stressz kerülésével, 
    és székletfogó illetve hashajtó tablettákkal. 

Ilyen módon mindig kéznél lesz a megfelelő gyógyszer bármelyik szélsőség fellángolásakor. 

Kategorizálatlan

Az utolsó kategória az IBS összes többi tünetétől szenved (görcsök, hasi kellemetlen tünetek, puffadás, túlzott gázképződés, és nyálkás széklet), azonban a legtöbb esetben nem tapasztal székelési problémákat. Ez a kategória a többinél ritkábban fordul elő, azonban kezeléséhez ugyanúgy szükség van a kiváltó okok megtalálására.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!