Különleges étrend IBS esetén.

Kizáró étrend

A kizáró étrend során bizonyos ételeket hosszabb ideig ne fogyasszon, és figyelje meg, javunulak-e IBS-es tünetei. Az emésztési és bélrendszeri betegségekkel foglalkozó 'International Foundation for Functional Gastrointestinal Disorders' nemzetközi szervezet munkatársai azt javasolják, hogy a következő négy, problémát sok esetben előidéző ételt és italt zárja ki: kávé, csokoládé, nem oldódó rostok, olajos magvak. 
Emellett olyan ételeket is nyugodtan zárjon ki, amelyekről úgy gondolja, befolyásolhatják tüneteit. A választott ételeket és italokat teljesen zárja ki étrendjéből egyesével, 12 hetes periódusokra. Ezalatt jegyezze fel az összes változást, amelyet betegség tüneteiben tapasztal, majd térjen át a következő étel kizárására. 
 
Alacsony zsírtartalmú étrend

A magas zsírtartalmú ételek fogyasztása rengeteg egészségügyi problémát okozhat, köztük az elhízást is. Emellett az IBS-es betegek tüneteit súlyosabbá tehetik ezek az ételek, amelyek magas zsírtartalmuk mellett általában alacsony rosttartalommal rendelkeznek, amely problmákat okozhat az IBS-nél előforuló székrekedés kezelésében. A Cleveland Klinika felmérései szerint a zsíros ételek azokra hatnak legrosszabbul, akik vegyes IBS-ben szenvednek, amelyek a székrekedés és a hasmenés váltakozása jellemez. Az alacsony zsírtartalmú étrend követése jót tesz szíve egészségének és megszüntetheti a kellemetlen bélmozgásokkal járó tüneteket is. 
Olajban sült ételek és állati zsírok fogyasztása helyett inkább alacsony zsírtartalmú húsokat, gyümölcsöket, zöldségeket, gabonákat, és alacsony zsírtartalmú tejtermékeket fogyasszon.
  
Az ön számára legjobb étrend

Más és más ételek különféle hatással vannak az IBS-es tünetekre. Mindenkinek más válik be és más súlyosbítja tüneteit. Vizsgálja meg tüneteit és beszéljen orvosával mielőtt új étrendet kezdene követni. Figyeljen oda teste jelzéseire és ez alapján válassza ki a megfelelő étrendet, és zárjon ki bizonyos ételeket. A Nemzeti Egészségügyi Központ felhívja arra a figyelmet, hogy igyon elegendő vizet, végezzen testmozgást rendszeresen, és csökkentse koffeinfogyasztását.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!