Fájdalom, puffadás, hasi görcsök, hasmenés, és székrekedés, csak az irritábilis bélszindróma (IBS) néhány jellemző tünetét említve. Egyéb aggasztó tünetet akkor tapasztalhat, amikor rááll a mérlegre.

IBS és fogyás

Az IBS tünetei sok esetben hozzájárulnak a fogyáshoz. Hasi görcsei fájdalma gyakran olyan erős lehet, hogy kétszer átgondolja, érdemes-e bármit is enni. A puffadás és a gázképződés túlzott teltségérzetet vagy épp hányingert okozhat. A görcsök erőssége és a hasmenés gyakran megakadályozza a szükséges tápanyagok megemésztését. 

Az IBS fogyást és hízást is okozhat, gyakran ugyanannál a betegnél élete különböző pontjain. Amikor fájdalma és hasi görcsei túl erősek, könnyen lehet, hogy szervezete nem jut elegendő tápanyaghoz és próbálkozás nélkül kilókat fogy. Ha tünetei csökkennek, olyan ételeket is fogyaszthat, amelyek testsúlya növekedését eredményezik. Hosszú távon egyik sem megfelelő egészsége szempontjából.

A nagymértékű fogyás sok orvos szerint az IBS más betegségekre is utaló jele. Ha 1-2 kilónál többet fogy anélkül, hogy próbálkozna, lehetséges, hogy komolyabb betegsége van, mint például a fekélyes vastagbélgyulladás, vagy a Crohn betegség. Ilyen esetekben a belső kötőszövetek maradandó változásai okozzák a nem megfelelő működést. Mindenképpen látogassa meg orvosát és vizsgáltassa ki magát, ha IBS-es tünetei vannak, azonban nagymértékű fogyást tapasztal. 

IBS és hízás

A görcsök, puffadás, és hányinger, amely az IBS-hez gyakran társul, étvágya elvesztéséhez vezethet. Hogyan lehet az, hogy ilyen körülmények között mégis súlygyarapodást tapasztal? 

Az IBS-es betegek majdem mind ismerik a puffadt, fájdalmas has érzését, amely olyan, mintha lenyelt volna egy egész dinnyét. Ezt a belső gázok okozzák, amelyeket a meg nem emésztett ételeket lebontó baktériumok termelik. Ugyanez az emésztetlen étel vízvisszatartást okozhat, amely puffadást, hasmenést, és a visszatartott víz miatt súlygyarapodást okozhat. 

A vízvisszatartást az alábbi ételek okozhatják: 

    sós ételek,
    mesterséges édesítőszerek, mint a szorbitol, 
    magas fruktóztartalmú ételek, mint bizonyos gyümölcsök, magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, agave nektár, vagy a méz, 
    laktóz tartalmú tejtermékek, amely egy nem teljesen emészthető cukor, a laktóz intolerancia okozója, 
    babok és lencsefélék, amelyek savtartalma bizonyos ásványi anyagok felszívódását gátolja, valamint az emésztést nehezíti. 

A puffadás és a vízvisszatartás azonban nem az IBS okozta hízás egyedüli formája. Nagy valószínűséggel már ön is felfedezte, mely ételek okozzák tüneteit, és melyek azok, amelyek biztonságosnak tűnnek és nem okoznak tüneteket. 

Sajnos ezek az ételek a legtöbbször szénhidrátok (kenyerek és tésztafélék), amelyek semlegesnem és könnyen emészthetőnek tűnnek, ám hosszú távon megnövelt kalóriabevitelt jelentenek, amely hízáshoz vezet. 

Egészséges testsúly fenntartása az IBS mellett 

Az IBS-hez kapcsolható hízást és fogyást kalóriabevitelének kontroll alatt tartásával befolyásolhatja. Lassan vezesse be étrendjébe a magas rosttartalmú ételeket, amelyek a hasmenést és a székrekedést is segítenek megszüntetni. 

Magas rosttartalmú ételek: 

    teljes kiőrlésű gabonából készült kenyérfélék és müzlik,
    málna, körte, alma, eper, és hasonló gyümölcsök, 
    articsóka, borsó, brokkoli, kelbimbó, és hasonló zöldségek, 
    hüvelyesek, csonthéjasok, olajos magvak, mint a sárgaborsó, a lencse, vagy a babfélék. 

A rosttartalmú értendkiegészítők is segíthetnek, ám az ilyen kapszulák bevétele előtt mindenképpen kérdezze meg orvosa véleményét. 

A testmogzás elengedhetetlenül fontos a stressz csökkentése és az izomtónus növelése érdekében. Az edzés során hasizmának dolgoztatására is figyeljen oda. Akár fogyástól, akár hízástól szenved, a testmozgás csökkenti a belső szervi összehúzódások és görcsök mértékét és javítja szervezete egészségét. 

Tartson egy étkezési naplót, amely segítségével meg tudja állapítani, mely ételek okozzák tünetei súlyosbodását és milyen ételeket kell kerülnie. Arra is fényt deríthet, melyek azok az egészséges, tápanyagokban gazdag ételek, amelyeket a fájdalmas mellékhatások és testsúlyának nem kívánt változása nélkül fogyaszthat.  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!