Az élet az IBS-sel mindennapos kihívást jelent. Naponta szembesülnie kell a kínos tünetekkel, mint a majdnem állandó igény arra, hogy megtaláljon egy mellékhelységet, és a betegség kényelmetlen fizikai kihívásaival is.

1.    Rostok

A rostok olyan nem emészthető anyagok, amelyek természetes módon megtalálhatóak az ételekben és segítik a táplálék átjuttatását a beleken. Emiatt segíti a belek mozgásának elindítását és a székrekedés megszüntetését. A legegyszerűbb módon étrendkiegészítő formájában tud több rostot juttatni szervezetébe. Az Amerikai Gasztroenterológiai Iskola (ACG) munkatársai szerint az útifű maghéját tartalmazó étrendkiegészítők hatékonyabbak, mint a gabonák maghéját tartalmazóak. Emellett gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonából készült ételekben, és babfélékben találhat rostokat. 

Az egyik legfrusztrálóbb, legfájdalmasabb, és legkellemetlenebb tünet a székrekedés. Azonban ne búslakodjon, sokféle megoldás létezik arra, hogy megkönnyebbülést találjon és visszavezessen életébe egy bizonyos rendszert.

Bár a székrekedést megszünteti, de emellett a rostok nagymértékű fogyasztása gázképződést, hasi görcsöket, és fájdalmat okozhat. Ennek elkerülése érdekében a legjobb, ha fokozatosan vezeti be étrendjébe a rostokat, így szervezete lassan hozzá tud szokni és meg tudja tanulni feldolgozni azokat. Mindenképpen igyon elegendő mennyiségű folyadékot, és figyelje az ételek tápanyagtartalmát, hogy napi 20-35 grammnyi rostot fogyasszon el. Amennyiben étrendjének megváltoztatása nem nyújt segítséget, próbálja meg az étrendkiegészítők fogyasztását. Minden esetben kérdezze meg orvosa véleményét mielőtt étrendkiegészítőket kezdene el fogyasztani. 

2.    Hashajtók

Néhány esetben a vény nélkül kapható hashajtók megfelelő, időszakos megoldást nyújthatnak a székrekedésre. Minden esetben beszéljen orosával egy új termék kipróbálása előtt, és mindig a lehető legkisebb dózisban fogyassza. Ezeket a gyógyszereket nem ajánlott hosszú távon szedni, azonban rövid távon nagy segítséget nyújthatnak. Kérdezze meg orvosa véleményét, melyik hashajtó felel meg a leginkább az ön számára és csak akkor használja, amikor tényleg szükségét érzi. 

3.    Gyógyszerek

Ha nincsen más megoldás, kérdezze meg orvosa véleményét a vényköteles gyógyszerekről, amelyekkel gyógyíthatja székrekedését. Manapság az alábbi gyógyszerek gyakoriak a székrekedés kezelésére: 

Bisacodyl

Stimulálja a belek aktivitását és így növeli azok mozgását. Bevétel után 6-12 órával eredményez bélmozgást. Amennyiben orvosa ezt a gyógyszert javasolja önnek, csak a felírt módon és ideig szedje. Előfordlhat ugyanis, hogy túlzottan függővé teszi szervezetét a hashajtóktól és teljes módon elveszti a normális bélműködést. 

Lubiprostone (Amitiza)

Ezt a gyógyszert jelenleg csak női betegek számára fogadták el, azoknak ajánlott, akik az IBS okozta krónikus székrekedésben szenvednek. A gyógyszer növeli a széklet folyadéktartalmát, megpuhítva azt és megkönnyítve távozását. Mindenképpen az orvosa által javasolt adagban szedje. 

Linaclotide (Linnzess)

Ez a viszonylag új gyógyszer ugyancsak azok számára javasolt, akik az IBS okozta krónikus székrekedéstől szenvednek. A gyógyszer megnöveli a belek folyadéktartalmát, megkönnyítve a széklet távozását. Gyermekeknek és 17 éves kor alatt nem ajánlott szedése. 

4.    Alternatív gyógymódok

Az alternatív gyógyászat bizonyos területei szintén segíthetik a székrekedés megszüntetését. Bár nem teljes mértékben hatékony, de az akupunktúra segítheti a székrekedés okozta fájdalom megszütetését. Emellett kipróbálhatja a jógát, a masszázst, és a meditációt is, egyik módszer sem bizonyítottan sikeres állapota gyógyításában, azonban nem árt kipróbálnia őket, ha másban nem is, stresszcsökkentésben mindenképp segítenek. 

Emellett próbálkozzon meg probiotikumok fogyasztásával, amely baktériumok és élesztők természetes módon megtalálhatóak beleiben. Előfordulhat, hogy nem megfelelő arányban találhatóak szervezetében ezek a baktériumok, amely esetben az élőkultúrát tartalmazó joghurt fogyasztása gyógyírt nyújthat a gázképződésre és a puffadásra. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!