A megfelelő táplálkozás elengedhetetlen a Crohn betegség kezelésében. Tanulja meg, melyik ételeket fogyaszthatja és miket kerüljön el, így megkönnyítheti betegsége kezelését.

A megfelelő tápanyagbevitel azonban fontos szerepet játszik a Crohn betegség tüneteinek csökkentésében. Első körben azt kell megtudnia és megértenie, miért súlyosbtja tüneteit a nem megfelelő táplálkozás, mielőtt azt megtudja, hogyan viheti be szervezetébe az annak megfelelő tápanyagokat. 

A Crohn betegek számára az elegendő mennyiségű tápanyag bevitele is nagy kihívást jelenthet. A belek gyulladása ugyanis elveheti étvágyát, megfosztva önt az étkezések okozta örömtől.

A Crohn betegség kordában tartásának legfontosabb lépése a gyulladás csökkentése. A nem megfelelő táplálkozás növelheti a gyulladás mértékét, és csökkentheti szervezete energiaszintjét. Szervezetének a lehető legtöbb energiára szüksége van a fertőzések leküzdése és immunrendszerének erősítése érdekében. 

Néhány Crohn beteg hibásan úgy hiszi, hogy a megfelelő étrend és elegendő mennyiségű testmozgás gyógyítja betegségüket, ám ezt az elméletet semmilyen tudományos adat nem támasztja alá. 

Az étrend célja a Crohn betegség tüneteinek lehető legjobb kezelése, ám ez az étrend a legtöbb esetben azt írja elő, milyen ételeket kerüljön és nem azt javasolja, miket egyen. Ilyen módon a betegek csökkenthetik a hasmenéshez és a hasi görcsökhöz hasonló tünetek előfordulási esélyeit. 

Az alábbi ételeket kerülje, amennyiben Crohn betegségtől szenved: 

    Olajban sült ételek: 

Általánosságban sem tesznek jót szervezetének, valamint hasmenést és gázképződést okozhatnak.

    Vaj, margarin, és olajak: 

Hasmenést és gázképződést okozhatnak, főképp azok körében, akik bélrövidüléssel járó műtéten estek át. 

    Tejtermékek: 

Főképp akkor kerülje, ha laktózintoleranciában is szenved. 

    Nyers gyümölcsök és zöldségek: 

Bár ezek az ételek elengedhetetlenül fontosak a tápláló étrendhez, nyers formában gázképződést okozhatnak. 

    Alkohol: 

Nem csak betegségére szedett gyógyszereivel léphet kölcsönhatásba, de dehidratáltságot is okozhat, amely után elegendő víz fogyasztásával is nehéz visszaállítani szervezete egyensúlyát. Ha Crohn betegségben szenved, igyekezzen a lehető legnagyobb mértékben kerülni az alkohol fogyasztását. 

    Koffein: 

A koffein stimulálja a vékonybelet, amely miatt hasmenése súlyosbodhat. Kerülje a kávé fogyasztását, valamint az üdítőket se fogyassza, amelyek nem csak koffeint, de puffadást okozó szénsavat is tartalmazhatnak. 

Igyekezzen orvosa segítségével megtalálni az ön számára legmegfelelőbb tápanyagokat és azok egyensúlyát. Ebben segítségére lehet ha étkezési naplót vezet, amelybe feljegyzi a fogyasztott ételeket és a jelentkező tüneteket is. Ilyen módon nagy mértékben segíti orvosa munkáját a betegsége tüneteit súlyosbító tápanyagok felfedezésében és mielőbbi kiiktatásában. 

Bár nincsen arra vonatkozó tudományos bizonyíték, hogy bizonyos ételek a Crohn betegség tüneteinek megjelenését okozzák, szervezetét segítheti abban, hogy kerüli azoknak az ételeknek a fogyasztását, amelyek tünetei súlyosbodását okozzák. 

A Crohn betegségben szenvedők számára a lehető legjobb megoldás, amennyiben nem szeretné nagyobb mennyiségű gyógyszer fogyasztásával kezelni betegségét, ha kontrollban tartja tápanyagbevitelét és ilyen módon egészsége lehető legjobb megőrzése mellett él együtt betegségével. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!