Mivel a Crohn betegség és a laktóz intolerancia tünetei gyakran azonosak, könnyedén úgy hiheti, hogy az egyik betegségtől szenved, miközben valójában lehet, hogy épp a másiktól.

Ráadásul, mivel a Crohn betegség viszonylag ritka, orvosa könnyen lehet, hogy tünetei alapján a sokkal gyakrabban előforduló laktóz intoleranciát teszi felelőssé. Bár kutatások szerint a Crohn betegek körében magasabb a laktóz intolerancia előfordulási esélye mint az átlag populáció körében, a Crohn diagnózis nem jelenti azt, hogy a laktóz intolerancia is ki fog alakulni, vagy épp fordítva. 

A Crohn egy súlyos és krónikus fajtája a gyulladásos bélszindrómának, amely komoly betegséghez vagy károkhoz vezethet, amennyiben nem kezelik megfelelően. 

A laktóz ntolerancia ezzel szemben egy ártalmatlan állapot, amelyet könnyen lehet kezelni, és leginkább csak kellemetlenségeket okoz. Emiatt nagyon fontos annak ismerete, mi a különbség a betegségek között, így a megfelelő gyógymódot is könnyebben megtalálhatják. 

Mi a laktóz intolerancia? 

A laktóz intolerancia, vagy más néven laktáz hiány akkor lép fel, ha a vékonybél nem termel elegendőt egy bizonyos enzimből, amely a laktóz (tejcukor) emésztését segíti.

A laktáz enzim a laktózt egyszerűbb felépítésű cukrokra bontja, glükózra és galaktózra, amelyeket a vékonybél gyorsan fel tud szívni és a véráramba  tud juttatni. 

Azonban ha szervezetében nincsen elegendő laktáz, a laktóz csak egy bizonyos részét tudja megemészteni szervezete. A nem megemésztett laktóz továbbjut a vékonybélen át a vastagbélbe, ahol a baktériumok hatására az erjedni kezd. A legtöbb laktózra intoleráns képes bizonyos mennyiségű laktóz megemésztésére, ám ennek mennyisége attól függ, mennyi laktázt tartalmaz szervezete. 

A közhiedelemmel ellentétben a laktóz intolerancia nem allergia. 

A laktóz intolerancia tünetei

A megemésztetlen laktóz a vékonybélen áthaladva ozmózissal vizet vonz magához. 

Ez a vízfelesleg okozza az állapottal gyakran együttjáró hasi görcsöket és hasmenést. 

A laktóz intolerancia egyéb tünetei közé az alábbiak sorolhatóak: 

    puffadás,
    hányinger, 
    hasi fájdalom, 
    túlzott bélmozgás. 

Ezek a tünetek a bélben történő erjedés során jelentkeznek, hiszen a baktériumok a laktózt savvá alakítják, amely gázképződéshez vezet. 

Az egyéb tünetek mellett a savas hatás miatt a végbél égő érzése is jelentkezhet. 

A laktóz intolerancia és a Crohn betegség tüneteinek főbb különbségei

A laktóz intoleranciához hasonló módon a Crohn betegséget is hasi görcsök és hosszabb időszakokon át tartó hasmenés jellemzi. 

A Crohn betegség során azonban vért vagy nyálkát is felfedezhet székletében. A Crohn egyéb tünetei a laktóz intoleranciára nem jellemzőek, mint például az étvágytalanság, a megmagyarázhatatlan fogyás, a láz, a kimerültség, és a vérszegénység. 

A Crohn betegség lehetséges, hogy hetekre vagy hónapokra nyugalmi állapotot ér el és tünetmentes életet élhet. A laktóz intolerancia tünetei azonban minden egyes alkalommal jelentkeznek, amikor tejterméket fogyaszt. 

Kit veszélyeztet a laktóz intolerancia? 

Idősödve szervezete elveszti laktóz ennzimjei egy részét, amely miatt kevésbé lesznek képesek a laktóz tartalmú ételek megemésztésére.  

Ez a betegség főképp az ázsiai és afrikai származásúakra, valamint a zsidó hit szerint élőkre jellemző. 

A laktóz intolerancia gyakrabban jelentkezik a Crohn betegek körében mint a betegségben nem szenvedőknél, kutatások szerint a Crohn betegek körében 46.9% a laktóz intolerancia kialakulásának esélye, a Crohn betegségben nem szenvedők körében pedig ez a szám csupán 16.6%. Azt is meg kell jegyezni, hogy a laktóz intolerancia nem okoz Crohn betegséget. 

A laktóz intolerancia nem káros betegség, még azok számára sem, akik Crohn betegségben szenvednek, csupán komfortérzetét rontja. 

Néhányak számára a laktáz enzim termelése beindítható, vagyis ha rendszeresen több laktózt fogyaszt, mint amit szervezete képes elviselni, előfordulhat, hogy szervezete megnöveli a termelt laktáz mennyiségét. 

A laktóz intolerancia tesztelése

A legegyszerűbb módja a laktóz intolerancia diagnózisának az, ha kizárja étrendjéből a tejet, sajtot, joghurtot, fagylaltot, és egyéb tejtermékeket, és megfigyeli, tünetei csökkennek-e. 

Amennyiben egy héttel később elfogyaszt egy pohár tejet és a hasi görcsök és hasmenés újra jelentkeznek, nagy valószínűséggel laktóz intoleranciától szenved. 

Másik módszer lehet az orvosa által elvégzett laktóz légzési vizsgálat. Amikor a laktózt belei elkezdik megemészteni, a baktériumok hidrogént juttatnak a véráramba, amelynek mennyiségét lélegzetéből meg lehet mérni. 

A laktóz intolerancia gyógyítása

Jelenleg csak két módszer létezik a laktóz intolerancia gyógyítására. Ezek közül az egyik, ha teljesen kiiktatja étrendjéből a tejtermékeket, a másik pedig ha laktáz enzimet fogyaszt vény nélkül kapható kiegészítő formájában, mint a Lactaid. Amennyiben úgy dönt, lemond a tejtermékek fogyasztásáról, lehetséges, hogy kiegészítő D-vitamint és kalciumot kell fogyasztania.  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!