A Gastroenteritis, vagyis az emésztési gondokra a Crohn betegség sok tünete jellemző. Emésztési problémákhoz sok minden hozzájárulhat, köztük vírusok, paraziták, és ételek okozta betegségek is. Emiatt nagyon fontos kizárni ezeket a tényezőket a Crohn megfelelő diagnózisa érdekében.

A gyomor

Gyomra hasa felső részében található, a nyelőcső és a vékonybél között helyezkedik el. Feladatai közé a tápanyagok befogadása, emésztése, és tárolása tartoznak, valamint az emésztés segítése és jelzés küldése az agynak teltség esetén. A gyomor a gyulladások kialakulásának megelőzésében is segít a gyomor belső rétegén történő savkiválasztással, amely az ételekkel esetleg elfogyasztott káros baktériumok ellen segít. 

Bár a tápanyagokat főképp a vékonybél szívja fel, a gyomor segít az aminosavak lebontásában és az egyszerűbb cukrok felszívásában, mint a glükóz, valamint bizonyos gyógyszerek feldolgozásában, mint az aspirin. A gyomor alján található záróizom segíti annak szabályozását, mennyi étel jut vékonybelébe. 

Mi okozza a gyomorproblémákat? 

A gastroenteritis a gyomor belső rétegét és a beleket érintő gyulladás. A gyomorproblémákat a legtöbb esetben vírus okozza, azonban előfordulhat az is, hogy egy parazita vagy baktérium a hibás, mint a salmonella vagy az E. coli esetében. 

Néhány esetben a gyomorproblémák hátterében szervezete allergiás reakciója áll bizonyos elfogyasztott ételekre. Emellett irritáció is okozhatja, például ha túl sok alkoholt vagy koffeint fogyasztott. 

A gyomorproblémák tünetei

A gyomorproblémák gyakori tünetei között az alábbiak találhatóak, gyakran egyszerre több tünet jelentkezésével: 

    hasi fájdalom és/vagy görcs,
    hányinger, esetleg hányás, 
    a bélmozgás nöekedése, 
    laza széklet vagy hasmenés, 
    fejfájás és/vagy testi fájdalmak, 
    hidegrázás, esetleg láz.

A gyomorproblémák kezelése

Szerencsére a legtöbb esetben gyomorbántalmait orvosi segítség nélkül is sikeresen tudja gyógyítani. A kezelés során a folyadékok pótlására koncentráljon és figyeljen oda étrendjére. Amennyiben a hasfájást baktériumok okozzák, lehetséges, hogy antibiotikumos kezelés szükséges. 

    Tiszta folyadékok

Hasi bántalmai kezelésének első 24-36 órájában kerülje a szilárd ételeket, az alkoholt, és a koffeint. Mindenképpen fogyasszon elegendő tiszta vizet, vagy egyéb folyadékot, napi 2-3 litert. 

Amennyiben hányás is jelentkezik, várjon utána 1-2 órát, majd igyon egy kevés vizet vagy szopogasson el egy jégkockát. Amennyiben szervezetének nincsen gondja a vízzel, próbálkozhat egyéb italokkal is, mint a koffeinmentes szénsavas italok (gyömbér vagy 7-Up), a koffeinmentes tea, a tiszta húsleves alaplé, és a szűrt gyümölcslevek (főképp az alma és a szőlő). A citrusfélékből készült gyümölcslevek fogyasztását ilyenkor kerülje. 

    Ételek

Amennyiben szervezete már tolerálja a tiszta folyadékokat, megpróbálkozhat egyszerű ételek fogyasztásával, mint a háztartási kekszek, a sima vagy mézes pirítós, a főtt burgonya, a fehér rizs, az almaszósz, a banán, a bőr nélkül sült vagy párolt halak és szárnyasok, és az erjesztett tejtermékek (mint a túró vagy a joghurt). Ha tünetei 24-48 óra múlva javulnak, lassan visszavezetheti életébe a megszokott étkezéseket, azonban a fűszeres ételeket, nem erjesztett tejtermékeket (tej és sajtok), magas rosttartalmú ételeket (teljes kiőrlésű gabonából készült ételek és nyers zöldségek), zsíros vagy olajos ételeket, koffeint és alkoholt kerülje, amíg emésztőrendszere teljesen meg nem gyógyul. Ez általában 1-2 hetet vesz igénybe. 

    Gyógyszerek

Acetaminofeneket szedhet a tünetek, mint a láz, fejfájás, és a testi fájdalmak kezelésére. Az aspirint és az ibuprofent ilyen esetekben kerülje, mert azok gyomorirritációt okozhatnak. 

A vény nélkül kapható gyógyszerek, mint a bismuth subsalicylát tartalmú Pepto-Bismol vagy a loperamid hydrokloridot tartalmazó Imodium A-D a hasmenés és a laza széklet kezelésére nyújthatnak megoldást. 

Mikor jelenthet többet egy gyomorprobléma? 

Amennyiben követi a fenti javaslatokat, gyomorproblémái legtöbb tünetének 48 órán belül csökkennie kell. Amennyiben ez nem történik meg, a legnagyobb esély arra van, hogy Crohn betegség áll a tünetek hátterében. 

Mindenképpen forduljon szakemberhez, amennyiben az alábbi tünetek egyike, vagy egyszerre több tünet jelentkezik: 

    hasi fájdalom, amely bélmozgás vagy hányás után sem csökken,
    több, mint 24 órán át tartó hasmenés vagy hányás, 
    óránként háromnál többször jelentkező hasmenés vagy hányás, 
    38 foknál magasabb láz, amely acetaminofen szedése mellett sem csökken, vagy hidegrázás, 
    vér a székletben vagy a hányásban, 
    a vizelés hiánnya, amely nyolc órán át, vagy még hosszabb ideig tart, 
    szédelgés, 
    gyors szívverés, 
    súlyos dehidratáltság, 
    a bélmozgás befejezésének képtelensége

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!