Az egészséges testsúly fenntartása a Crohn betegség egyik legnagyobb kihívása. Tanulja meg, hogy ez miért olyan fontos, és hogyan tudja megtenni betegsége mellett.

Kutatások szerint a  Crohn betegségben szenvedők 85%-a átéli az alultápláltság valamilyen formáját betegsége során és a betegek 80%-a küzd váratlan fogyással. Ezek, és egyéb okok miatt minden esetben kérje meg dietetikusát, hogy dolgozzon ki egy ön számára működőképes étrendet. A gyógykezelésnek a testsúly rendszeres mérését és egyéb teszteket is tartalmaznia kell, amely segítségével meg tudják állapítani, szenved-e bármilyen tápanyagproblémától.

Bár az elfogyasztott ételek nem okoznak gyulladásokat, hiszen azok a betegség léte miatt állnak fent, sokan mégis bizonyos ételekkel asszociálják a betegség fellángolásait és ezért gyakran kerülik az étkezéseket a kellemetlen tünetek elkerülése érdekében. Ez főképp akkor igaz, ha a Crohn betegség csecsemőket és gyermekeket támad meg. Míg az ételek kerülése bizonyos enyhülést okozhat, a megfelelő táplálkozást és a szükséges kalóriák bevitelét nem mellőzheti.

Még akkor is, ha  Crohn betegsége épp nyugalmi állapotban van, alacsony testsúllyal küzdhet a tápanyagok nem megfelelő felszívódása miatt. Előfordulhat, hogy extra kalórák bevitelére van szüksége ahhoz, hogy ellensúlyozza a nem megfelelően felszívott kalóriák okozta hatásokat. Az is lehetséges, hogy bizonyos összetevőket kerülnie kell étrendje során, például a glutént, a laktózt, a fruktózt, vagy a túlzott mennyiségű élelmi rostot. Minden betegnek másra és másra van szüksége, ezért elengedhetetlenül fontos, hogy orvosaival együttműködve megtalálják az ön számára megfelelő, személyre szabott étrendet. 

Általános szabályok testsúlya fenntartása érdekében

Az alábbi szabályokat a Nemzeti Egészségügyi Szervezetek és az Amerikai Crohn és Colitis Alapítvány együtt dolgozták ki. Segítségükkel csökkentheti tünetei súlyoságát, fenntarthatja egészséges testsúlyát, és betegsége nyugalmi állapotát is meghosszabbíthatja. 

    Igyon elegendő mennyiségű vizet a nap folyamán, lehetőleg kis adagokban.
    A nap folyamán kis adag ételeket fogyasszon el, rendszeresen elosztva. 
    Kerülje a magas rosttartalmú ételeket, mint a babok, olajos magvak, nyers zöldségek, vagy a popcorn. 
    Kerülje a zsíros ételeket, az olajban kisütött ételeket, a magas zsírtartalmú tejtermékeket, és a vaj alapú szószokat. 
    Ha laktóz intoleráns, kerülje a tejtermékek fogyasztását, vagy fogyasszon olyan termékeket, amelyek kevés laktózt tartalmaznak, mint a kemény sajtok. 
    Fogyasszon vitaminokat és étrendkiegészítőket, így biztosíthatja szervezete számára a megfelelő mennyiségű tápanyagot. Ne feledkezzen meg a kalciumról, D-vitaminról, B12-vitaminról, és a folsavról. Kutatások szerint a Crohn betegségben szenvedők közel 70%-a szenved alacsony D-vitamin szinttől. 
    Ha tapasztalatból tudja, hogy bizonyos ételek túlzott gázképződést okoznak, lehetőleg ne fogyassza őket. A probléma gyakori előidézői között találhatja a fűszeres ételeket, a káposztaféléket, a brokkolit, a karfiolt, a babféléket, és a gyümölcsleveket. A citrusfélék különösképp problémásak szoktak lenni. 

A spektrum másik vége

Az alacsony testsúly a Crohn betegségtől szenvedők számára gyakori probléma, és a betegek gyakran küszködnek a megfelelő testsúly fenntartása érdekében. Azonban az sem ritka eset, ha egy Crohn beteg túlsúlyos, vagy akár kórosan túlsúlyos. Friss kutatásokkal kimutatták, hogy a Crohn betegségtől szenvedők 16%-a túlsúlyos, és 2%-a kórósan túlsúlyos.  

A túlsúly növeli az esetlegesen felmerülő komplikációk esélyét, amennyiben a betegnek műtétre van szüksége a bélrendszer problémáinak orvosolása végett. Kutatások szerint a túlsúlyos betegeken végzett műtétek hosszabb ideig tartanak és nagyobb eséllyel gyógyulnak rosszul, mint a normális testsúlyú betegek esetében. A kutatás résztvevői BMI indexének növekedése egyenes arányban áll a műtéti komplikációk bekövetkezési esélyeivel. 

Emellett frissen végzett kutatásokkal azt is kimutatták, hogy az elhízás növelheti a Crohn betegség kialakulásának esélyeit. Tehát az elhízottak körében nagyobb eséllyel diagnosztizálható az újonnan megjelenő Crohn betegség, mint az azonos korú, nemű, azonban normális testsúlyú kontrollcsoport tagjainak körében. A kutatók szerint az elhízás okozta gyulladásos állapot okozhatja a bélrendszer gyulladását is, amely a Crohn betegséget okozza. 

Enteralis táplálás terápia

Az orvosoknak rengeteg fegyvere van a Crohn betegség ellen. Erős gyógyszerekkel leküzdhető a gyulladás, és néhány beteg számára ez elegendő is a betegség nyugalmi állapotának eléréséhez. Ilyen gyógyszerek például az aminosalisylátok és a corticoszteroidok. Mások számára az immunomodulátorok, antibiotikumok, vagy a legújabb gyógyszeres kezelések közé tartozó biológiai terápiák válnak be. 

A nyugalmi állapot elérésének másik módja az enteralis táplálás. Ilyenkor a tápanyagokat folyadék formájában közvetlenül a gyomorba vagy a bélrendszerbe juttatják egy az orron ledugott csövön keresztül. Kutatások szerint az enteralis táplálás épp olyan pozitív hatású, mint a corticoszteroidos gyógyszeres kezelés, főképp ha gyermekek kezeléséről van szó. 

Egy friss kutatás szerint a kizárólagos enteralis táplálás 80%-kal növelte a nyugalmi állapot elérésének esélyét az újonnan diagnosztizált gyermekek körében. Sokak fent tudták tartani a nyugalmi állapotot egyéb kezelések nélkül, csupán kiegészítő kezelésekre volt szükség, amely során a tápanyagformulát folyadék formájában szájon át fogyasztották el. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!